Sport Centar

Topalbećirević: Engleski navijači danas izgledaju kao djeca u odnosu na Balkance

Međunarodni seminar posvećen borbi protiv govora mržnje u sportu na Balkanu, koji organizuju Odijeljene za mlade i Prošireni parcijalni sporazum o sportu Vijeća Evrope (EPAS) i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, održava se danas u Sarajevu.

Topalbećirević: Engleski navijači danas izgledaju kao djeca u odnosu na Balkance

Seminar je okupio sportske dužnosnike, stručnjake i političke subjekte iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH, koji će se posvetiti temi borbe protiv govora mržnje u sport, te predočiti i razmijeniti pozitivna iskustva u borbi protiv tog problema.

Savjetnik za sport pri Ministarstvu za civilne poslove BiH Sabahudin Topalbećirević u izjavi za Fenu ističe da se o tematici današnjeg seminara treba učestalo razgovarati kako bi se vremenom nešto učinilo povodom problema govora mržnje u sportu na Balkanu.

Kažu da se po ovom pitanju nešto može brzo učiniti. To nije tačno, za ovaj problem treba dosta vremena. Znate šta se dešavalo u Engleskoj 1985. godine kada je Margaret Thatcher donijela zakon o sportu. Međutim, Englezi su imali iza sebe jaku državu, želju i mogućnosti da nešto učine po tom pitanju, tako da danas engleski navijači izgledaju kao djeca iz obdaništa u odnosu na navijače s Balkana – rekao je Topalbećirević.

Ističe da govoru mržnje na ovim prostorima doprinose društvene mreže, neodgovorni novinari i pojedinci koji šire takav vid negativnosti, te dodaje da govor mržnje može biti pojedinačna ili kolektivna aktivnost.

– Prisustvovao sam utakmicama na kojima cijeli stadion pokazuje mržnju prema drugom i drugačijem, prema tome mislim da se u ova dva dana seminara ima šta čuti – naglašava Topalbećirević.

Dodaje da će seminar završiti zaključcima koji će potom biti poslati na odgovarajuće adrese kao što su Evropska komisija, EPAS, Ministarstvo civilnih poslova i brojnih drugih subjekata koji u svojim zemljama imaju veze sa sportom i u mogućnosti su da nešto učine po pitanju govora mržnje.

Seminaru su prisustvovali i zamjenik ministra pravde Nezir Pivić, te šef Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu Drahoslav Štefanek. Seminar će biti zatvoren sutra u 17.30 sati.

sabahudin topalbecirevic
KOMENTARI

KOMENTARI