Sport Centar

Teletović: Radićemo na radikalnim promjenama; Kovačević: Uskoro dobivamo novog selektora

Na održanoj Vanrednoj skupštini KSBiH proslavljeni bh. košarkaš Mirza Teletović izabran je za novog predsjednika, a na današnjoj press-konferenciji u hotelu Bosnia zvanično se predstavio bh. javnosti.

Teletović: Radićemo na radikalnim promjenama; Kovačević: Uskoro dobivamo novog selektora

Na održanoj Vanrednoj skupštini KSBiH proslavljeni bh. košarkaš Mirza Teletović izabran je za novog predsjednika, a na današnjoj press-konferenciji  u hotelu Bosnia zvanično se predstavio bh. javnosti.

Teletović se na početku osvrnuo na situaciju sa reprezentacijom, kao i u KSBiH koju je zatekao.

“Treba vremena da pozovemo sve potencijalne reprezentativce u narednom periodu i trebamo iskoristiti preostale četiri utakmce za SP. Razgovaramo sa dosta kandidata oko mjesta selektora i u narednom periodu ćemo pokušati doći do rješenja. Naša selekcija ima potencijal, a još uvijek smo u tzv. primopredaji i pravimo analizu. Savez je u problemima, ali tu smo da napravimo pozitivnu priču”, rekao je Teletović, dodavši:

“Mislim da je KSBiH taj koji je odgovoran za košarku u BiH i treba da bude posložen onako da pomogne. U ovome momentu to nije tako i jednostavno trebamo doći do rješenja da odblokiramo Košarkaški savez. Nama je najbitnije da košarka ide dalje, a koliko ima problema teško je nabrojati. Bilo je biti ili ne biti, svjestan sam u šta sam ušao i radićemo na radikalnim promjenama”, najavio je naš bivši košarkaški as.

Na jednici UO dogovoreno je i da Nataša Bašović bude vršiteljica dužnosti generalne sekretarke, dok komisija ne obavi razgovore s kandidatima i izabere trajno rješenje.

“Raspisali smo novi konkurs i komisija će da u kratkom roku obavi razgovore sa kandidtima. To je bitna pozicija, jer se putem nje brzo rješavaju određene stvari”, kazao je Mirza.

Na pitanje da li radu Košarkaškog saveza planira priključiti još neke bivše saigrače, bivše košarkaške asove naše zemlje, kazao je:

“Jako je bitno da tu budu ljudi iz košarke, koji razumiju situaciju i trudićemo se da dovedemo još nekoliko bivših reprezentativca koji mogu pomoći.”

Direktor košarkaške reprezentacije BiH Siniša Kovačević još jednom je pokušao objasniti situaciju sa Nemanjom Gordićem.

“Nemanja Gordić je problem koji traje deset godina. Slučaj oko kuće je bio aktuelan i na taj način je htio da ubrza neke stvari, ali KSBiH nije institucija koja pravi kuće. Vidio sam ga prije 15 dana i on i dalje želi da igra za našu reprezentaciju, to je sigurno”.

Teletović se zatim nadovezao na “slučaj Gordić”, a naveo je i primjer Nihada Đedovića koji je svojevremeno sam finansirao smještaj i pripreme Zmajeva.

“Kod Nihada se dešavala situacija da nije bio u potpunosti oporavljen, ali su ga forsirali da igra unatoč povredi. Morate shvatiti da igrači žive od ugovora u svojim klubovima. Zamislite koji je tada pritisak na njega bio u svom klubu. Treba čovjeka isto razumjeti. On je recimo svojevremeno platio svima nama hotel budući da u njega nismo mogli ući. To dovoljno govori o njemu. NBA također pravi probleme. Meni nisu nekada dozvoljavali da igram i šta sad. Od čega da živim. Gordić je pet puta bio ozlijeđen u reprezentaciji i svake godine je zbog toga gubio 300.000 eura na ugovor. Nikome ništa neću obećati ako to neću ostvariti, tako je i u slučaju njegove nekretnine na koju se poziva.”

Kovačević se osvrnuo i na situaciju oko izbora novog selektora, istkavši da se razgovori vode i sa Jasminom Repešom koji je na klupi našeg tima bio u prethodne dvije kvalifikacione utakmice za SP.

“Što se tiče selektora u svakodnevnoj smo komunikaciji sa ljudima zaduženim za to pitanje i nadam se da ćemo u narednih dan ili dva riješiti pitanje selektora. I dalje razgovaramo sa Repešom, pa ćemo vidjeti. Jasmin Repeša nam je maksimalno izašao u susret i za to mu zahvaljujemo.”

Našoj selekciji za dodatni iskorak nedostaje kvalitetan naturalizovani igrač, ali to je pitanje o kojem će se odlučivati sa novim selektorom.

“Posljednje dvije godine pokušali smo dovesti naturalizovanog igrača, ali to mora biti istinsko pojačanje. Hendikepirani smo na poziciji jedan i dva, kandidata ima, ali sada moramo sačekati i novog selektora”, izjavio je Kovačević.

ksbihmirza teletovicsinisa kovacevic
KOMENTARI

KOMENTARI