Sport Centar

Taffarel je prepoznao Pelea među stativama: Alisson poraze pretvara u pobjede

U Italiji, zemlji catenaccia, granitnih odbrana i taktike, golman je pola ekipe. U Romi postoji igrač koji je tiho zavrijedio pažnju i pohvale, a najbolje od njega tek dolazi.

Taffarel je prepoznao Pelea među stativama: Alisson poraze pretvara u pobjede

U Italiji, zemlji catenaccia, granitnih odbrana i taktike, golman je pola ekipe. U Romi postoji igrač koji je tiho zavrijedio pažnju i pohvale, a najbolje od njega tek dolazi.

Brazilac Alisson Becker još kao 11-godišnjak počeo je da trenira u omladinskim kategorijama Internacionala iz Porto Alegrea, a iako je iz današnje perspektive teško povjerovati, bio je niži i mršaviji od vršnjaka, te je u jednom trenutku razmišljao o napuštanju fudbala. Imao je sreću da s 14 godina upozna Daniela Pavana, trenera golmana Internacionala, koji je prepoznao velikog talenta, shvativši da sporije sazrijeva od ostalih dječaka. Pavan je razgovarao sa Alissonovim roditeljima, uvijerivši ih da ne treba odustati i da ima perspektivnu golmansku budućnost. Nakon 15. godine počeo je da raste i dobija mišiće te je tako počela po svemu sudeći velika golmanska karijera.

Zanimljivo je da je i njegov stariji brat Muriel također golman, sa kojim je 2013. godine dijelio svlačionicu u Internacionalu. Muriel je bio prvi izbor na golu, ali kada se povrijedio, tada 21-godišnji Alisson debitovao je za prvi tim kod trenera Dunge. Iako je u narednom periodu u klub iz Porto Alegrea stigao i legendarni Dida, treneri Abel Braga i Diego Aguirre vjerovali su mladom golmanu, koji je s Interom osvojio četiri uzastopne titule.

Alisson se nedugo zatim našao na radaru velikih klubova, a najbrža je bila Roma. Nakon dolaska na Olimpico, prošlu sezonu proveo je u sjeni Wojciecha Szczęsnog koji je branio u sjajnoj formi i zbog čega Alisson nije zabilježio nijedan ligaški nastup u dresu Vučice. Bio je to težak period za njega, patio je u tišini, tek kasnije priznavši da je razmišljao i o odlasku, u želji da više brani u godini u kojoj se igra Svjetsko prvenstvo.

Strpljenje se ipak isplatilo. Odlaskom Poljaka u Juventus na početku sezone, dobio je šansu i zablistao je punim sjajem. Roma definitivno ima čarobnjaka, koji je najveće otkriće ovosezonske Serije A i koji je bezbroj puta mijenjao tok utakmica u korist Vučice.

Fizički impozatne građe, sa 193 centimetra visine, dosta je napredovao od kada je stigao u Italiju. Rad sa trenerom golmana Marcom Savoranijem pomogao mu je da poboljša svoje tehničke sposobnosti, a rezultati su itekako vidljivi. Alisson je golman koji je uvijek u igri “glavom”, fokusiran i u trenucima kada je lopta daleko od njegovog gola. Posebno ga krase brzi refleksi i situacije jedan na jedan, u kojima ga je teško matirati. Konstantno dobrim nastupima na visokom nivou, brzo je pobrao simpatije svih navijača Rome.

Pouzdanost je ključna golmanska riječ, baš kao i kod bolida u Formuli 1, koji savršeno funkcioniše na bilo kojoj stazi, po kiši ili suncu, a 25-godišnjak je pouzdan golman, u to nema sumnje. Svaku utakmicu igra sa najvišom koncentracijom i sigurno, u ovome trenutku spada među tri najbolja golmana svijeta.

Srodna slika

Vjerovatno još uvijek mnogi nisu vidjeli stvarnu vrijednost Brazilca, a izvanredno čitanje igre i tehničke spobnosti, golmana Rome učinile su jednim od čuvara mreže koji na najbolji način oslikavaju golmansku evoluciju u modernom fudbalu.

Vratari sve više učestvuju u igri i imaju svojevrsnu ulogu libera zaduženog za distribuciju lopte i za kreiranje brojčanog viška pod presingom protivnika, što je bilo nezamislivo u nekim ranjim godinama. Počelo je sa Neuerom, etabliralo se sa Reinom, Ter Stegenom, a u novije vrijeme dobilo dodatnu dimenziju sa Alissonom i Edersonom.

Alisson nije samo broj jedan u Romi, nego i u kompletnom šampionatu Serije A. Sa 81,1 posto odbrana, procentualno je oko deset posto iznad prosjeka ostalih golmana. Na 14 mečeva u Seriji A sačuvao je mrežu, a samo mu je Mertens uspio postići gol izvan šesnaesterca. Izvanrednim odbranama privukao je pažnju velikih evropskih klubova, a prvi u redu stoje Real i Liverpool. Roma će teško odbiti 50 miliona eura ili čak i više, jer i dalje plaćaju penale finansijskog fair playa. Rimljani će nastaviti da troše više nego što zarade sve dok ne dobiju novi stadion, zbog čega su primorani prodavati najbolje igrače, a Alisson koji je došao za samo deset miliona eura, pravi je kapitalac za Vučicu.

Istovremeno, na slatkim mukama je i brazilski selektor Tite, koji će biti primoran birati između Alissona i Edersona, golmana Manchester Cityja, sa vrlo sličnim karakteristikama koje ima i Alisson, ali čini se da je čuvar mreže Rome u ovome trenutku ipak bliži broju jedan.

“U ovom trenutku Alisson je Pele među golmanima”, izjavio je čuveni Claudio Taffarel, trener golmana brazilske selekcije, koji je tako dodatno glorifikovao briljantnu formu Rominog vratara.

Uz golmanske kvalitete, riječ je o izuzetno svestranoj ličnosti. Alisson se bavi muzikom, svira gitaru, a posebno voli rock muziku. Prilično je povučen i porodični je čovjek, u braku je sa Natalijom i otac je kćerkice Helene. Veliki je ljubitelj tenisa, a u slobodno vrijeme bavi se ribolovom i mnogo čita. Kao i svaki Brazilac prilično je religiozan, golmanski uzor mu je Claudio Taffarel, dok ga posebno inspiriše čuveni F1 pilot Ayrton Senna, koji nacionalni heroj u Brazilu.

Jednom je priznao, da se ne bavi fudbalom, da bi rado bio vojnik, ali sudbina, talent i bratova povreda omogućili su nam da gledamo golmana budućnosti, čarobnjaka među stativama koji brani naizgled neodbranjivo i koji poraze može pretvoriti u pobjede. U to smo se uvjerili nebrojeno puta ove sezone…

alisson beckerbrazilRoma
KOMENTARI

KOMENTARI

Genjobutra
Gost

Tri najbolja golmana na svijetu uz Alissona su još de Gea i Ibro Šehić

Goalkeeper
Gost

Pitar sam ali bih ja dao priliki Sehicu ispred Begovica trenutno.

wpDiscuz