Sport Centar

Svi za Gattusa – Gattuso za sve: Milan je ponovo tim sa karakterom

Bilo je važno ponovo napraviti tim. Ekipu koja igra fudbal, sposobnu da se bori i žrtvuje, sa jednostavnim, ali savršeno realizovanim idejama. Strast koju nosi crvena i crna boja, samo je Rino mogao vratiti Milanu.

Svi za Gattusa – Gattuso za sve: Milan je ponovo tim sa karakterom

Bilo je važno ponovo napraviti tim. Ekipu koja igra fudbal, sposobnu da se bori i žrtvuje, sa jednostavnim, ali savršeno realizovanim idejama. Strast koju nosi crvena i crna boja, samo je Rino mogao vratiti Milanu.

Prije tri mjeseca sve je bilo izgubljeno za Rossonere. Ekipa u koju je tokom ljeta uloženo stotine miliona eura klinički je bila “mrtva”, u slobodnom padu, miljama udaljena od Lige prvaka. Ceh je platio Vincenzo Montella.

Kada je prihvatio poziv Milana, u glavi Gennara Gattusa, hrabrom srcu još iz vremena igranja u dresu Rangersa, bila je jaka želja da vrati klub gdje mu je i mjesto. Početak je bio težak i razočaravajući, ali nije odustao. Uslijedio je niz od 13 utakmica bez poraza u svim takmičenjima i neočekivani povratak nadanja.

Rino je bio atipičan i kao igrač – bez talenta, ali sa sa velikom željom da pobjeđuje, siguran da će postati šampion. Marljivim radom, predanošću i nedoljivom poniznošću, uspio je u tome, a sada je morao prenijeti svojim igračima koliko stvarno vjeruje u snagu volje, hrabrost i lojalnost.

Rezultat slika za gattuso milan

Vratio je Rossonerima izgubljeni identitet, entuzijazam i velika očekivanja skrivena u posljednjih nekoliko sezona.

Organizacija je fundamentalna, pogotovo u italijanskom fudbalu, u kojem su taktika i iscrpljujući treninzi osnova svega. Gattuso je shvatio da mora promijeniti način rada i stav ekipe, koju je učinio vrlo poniznom i koncentrisanom samo na fudbal.

Ključna je bila odbrambena kompaktnost koju je stvorio, jer Milan je na posljednjih 13 mečeva čak devet puta sačuvao mrežu netaknutom, šest puta uzastopno – ukupno 584 minute bez primljenog gola. Za razliku od Montelle koji je insistirao na držanju lopte, Gattuso se fokusirao na drugačiji koncept, posebno u odbrani, sa jasnim individualnim zadacima u sistemu igre 4-3-3.

Ekipa je “porasla” i fizički, o čemu svjedoči podatak da Rossoneri u prosjeku trče četiri kilometra više nego u Montellino vrijeme, a najvažnije – ekipi je usadio svoj mentalitet beskopromisnog borca i karatker šampiona koji se nikada ne predaje.

“Nisam veliki trener i još uvijek moram puno naučiti. Ja sam veliki sretnik, koji je dobio nevjerovatnu priliku, jer ovaj klub je moj dom i uživam u svemu što radim”, rekao je skromni Rino nakon što je sa svojom ekipom izborio plasman u finale Kupa u kojem će 9. maja u Rimu igrati protiv Juventusa.

Povjerenje je zaradio dobrim rezultatima i insistiranjem da se njegova profesionalnost ne ograniči kvalitetom igrača. Vrijeme će pokazati da li će Gatusso zaista biti veliki trener, ali kao jaka ličnost brzo je dao svoj pečat ekipi. Milan je sada stvarno tim i igra dobar fudbal, u svlačionici vlada harmonija i igrači su počeli da se identifikuju sa klubom kroz etiku koletiva. Sve to stvara i optimizam među navijačima, jer Rino je vratio dostojanstvo i strast.

Svi za Gattusa – Gattuso za sve. Pokazao je svojim fudbalerima da je karakter rezultat dvije stvari. Mentalnog stava i načina rada, a iako je u jednom trenutku sve djelovalo kao izgubljeno, ukoliko pronađu kontinuitet dobrih igara, ponovo bi Milan mogli gledati na velikoj sceni…

gennaro gattusomilan
KOMENTARI

KOMENTARI