Sport Centar

Svečano otvorene Olimpijske igre: Spektakl sa 1.200 dronova oduševio planetu

Zimske olimpijske igre, 23. po redu, otvorene su danas spektakularnom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u južnokorejskom Pjongčangu.

Svečano otvorene Olimpijske igre: Spektakl sa 1.200 dronova oduševio planetu

Zimske olimpijske igre, 23. po redu, otvorene su danas spektakularnom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u južnokorejskom Pjongčangu.

U narednih 17 dana za rekordna 102 kompleta medalja borit će se 2.900 sportista iz 92 države, među kojim će biti četvoro bosanskohercegovačkih olimpijaca – Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić u alpskom skijanju, te Tanja Karišik i Mladen Plakalović u skijaškom trčanju.

U svečanom defileu učesnika prvi su na stadion po tradiciji ušli sportisti Grčke, a zadnji države domaćina, zajedno s olimpijcima iz Sjeverne Koreje. Preostale države na stadion su ulazile po korejskoj abecedi. Sportska delegacija Bosne i Hercegovine je izašla 30. po redu, a zastavu BiH je nosila najmlađa članica tima, 19-godišnja Visočanka Elvedina Muzaferija.

Svečanost se održala pod sloganom “Mir u pokretu”. Nakon što su stadionom prodefilirale svih 95 zemalja koje se takmiče, krenuo je drugi dio ceremonije koji je obilježilo 1.200 dronova. Oni su iznad skijaške staze prvo u zraku formirali lik čovjeka da bi se potom u nekoliko sekundi prebacili u formaciju olimpijskih krugova, dok su ispod njih deseci snowboardera također formirali prepoznatljivi olimpijski logo.

Ubrzo nakon završetka ceremonije, brojnim komplimentima gledaoci širom planete su zasuli organizatore Igara na društvenim mrežama.

Na programu ZOI bit će zastupljeni – alpsko skijanje, biatlon, bob, snowboard, skijaško trčanje, hokej na ledu, ski skokovi, brzo klizanje, umjetničko klizanje, curling i skijanje slobodnim stilom. Prava takmičanja na 23. zimskim olimpijskim igrama počela su jučer kvalifikacijama u karlingu i skijaškim skokovima.

Takmičenja svakog dana igara počinje od 9 sati po lokalnom, odnosno u ponoć po našem vremenu.

Pjongčang je za Saporom 1972. i Naganom 1998. treći grad u u Aziji, kojem je povjerana organizacija zimskih olimpijskih igara. Južna Koreja je već bila domaćin Ljetnih olimpijskih igara 1988. godine, koje su održane u Seulu, a prvi put bit će domaćin najznačajnijeg sportskog događaja u zimskim sportovima.

Najbrojniji olimpijski tim u Pjongčangu imat će Sjedinjene Američke Države, koje su poslale čak 242 sportista. Slijede ih Kanada sa 226 olimpijaca i Švicarska sa 169. Po jednog predstavnika na ZOI imat će Azerbejdžan, Bermudi, Kipar, Ekvador, Eritreja, Gana, Hong Kong, Kenija, Kosovo, Luksemburg, Madagaskar, Malta, Portoriko, San Marino, Singapur, Južna Afrika, Istočni Timor, Togo i Tonga.

zimske olimpijske igre
KOMENTARI

KOMENTARI