Sport Centar

Šamar za bolje sutra: Smjena generacija među Azzurrima počinje s novim selektorom

Već je prošlo nekoliko dana od šokantne eliminacije Italije, taman koliko mi je trebalo da se emotivno vratim u život. A, mirisalo je na svojevrsnu sportsku tragediju od prvog dana kad je neka luda nesreća (valjda) u žrijebu spojila Italiju i Španiju.

Šamar za bolje sutra: Smjena generacija među Azzurrima počinje s novim selektorom

Pogled na popunjeno mjesto u selektorskoj klupi, igrački kadar za kojeg se, po prvi put u historiji, nije znalo da li je prošao smjenu generacija ili ne, neki su od faktora koji nikom nisu ulijevali povjerenje, pa tako ni meni. Za to vrijeme Španija je prikupljala poene i desilo se ono što se čekalo već dugo godina.

Kažem čekalo, zbog toga što Azzurrima svako dvije decenije treba jedan šamar kako bi upalili agregat i počeli razmišljati. Isto se dogodilo početkom devedesetih kad je Arrigo Sacchi preuzeo uzavrelu klupu nakon neuspjeha i odveo selekciju do finala Mundijala. Imala je tad Italija najjaču ligu na svijetu, fantastične pojedince za koje čudi kako nisu uspjeli izboriti smotru najboljih u Evropi, ali je pravovremena reakcija nadležnih napravila preokret i od kolapsa stvorila rezultat za samo dvije godine.

Ta pravovremena reakcija i sad bi se mogla pokazati kao ključna. “Gazzetta” i družina oplakivali su neuspjeh jadnog Venture, koji ni sam ne zna otkud na klupi Azzurra, samo jedno jutro. Tog dana su se pozdravljali sa posljednjim trzajem legendi i ronili u suzama Gigija i Lelea, a već sutradan krenuli u kovanje planova za budućnost.

Ventura je na vanrednoj sjednici odmah smijenjen, a pregovori sa Carlom Ancelottijem počeli su istog dana. Ne samo da je Carlito želja FIGC-a, već i fudbalske javnosti u Italiji koja ima veliki broj ozbiljnih trenerskih imena, ali u ovom trenutku vjeruje isključivo jednom čovjeku (makar tako pokazuju ankete italijanskih medija). Ipak, legendarni stručnjak, nekim čudom, nije posve oduševljen ponudom na stolu. Da li je razlog to što je u Bayernu doživio, nakon dugo vremena, odlazak bez ispaljenog metka, ili je to samo lisičji trik starog mudraca, ne znamo, ali je sigurno da bi on bio pravo rješenje za mjesto selektora.

Vratimo se pola godine unazad. Krenule su pripreme za Euro igrača do 21 godine. Ne postoji stranica koja nije s oduševljenjem gledala šta u svom repertoaru imaju Apenini i stranica koja nije pravila mogući izgled Italije za nekoliko godina. Azzurrini su napravili dobar rezultat, a sada je pravo vrijeme da se njima pruži prilika i da preotmu slavu od posljednjeg kontigenta prvaka svijeta iz 2006. godine.

Kažu da se u Italiji odavno nije pojavila plodnija generacija koja više obećava. Istina, neki od tih mladih igrača su već uvršteni u seniorski tim i nisu se baš najbolje snašli, ali niko nije ni očekivao da će nositi Venturinu čudnu Italiju do svjetskih visina. Sada je ‘samo’ potrebno jedno veliko ime koje će napraviti isto što je, tada najbolji svjetski trener, Arrigo Sacchi napravio. Uprkos diplomatskom odgovoru Ancelottija, koji se želi držati po strani, svi su svjesni da je on idealno rješenje.

Jednostavno, Mundijal bez Italije neće biti ni blizu onoga što bi bio s njom. Nedostajat će nam glamur van terena i prepoznatljivi šmek na njemu, kada su oni tu, ali ako je ovo ta prekretnica koja je bila potrebna, nek im bude. Nek im bude, pa da početkom dvadesetih ovog vijeka gledamo na tronu one kojima je tu i mjesto i na čije uspjehe nikad niko nije ostao ravnodušan.

arrigo sacchicarlo ancelottigian piero venturagianluigi buffonitalija
KOMENTARI

KOMENTARI

Kreso Vukoja
Gost

SP bez BiH i Italije nije isto, a Bgm ce nedostajati i Oranje

Fedja
Gost

Ma tu je ba Panama i Srbija!!!

wpDiscuz