Sport Centar

Sutra počinje EP za rukometaše: Hrvatska – Srbija na otvaranju turnira

U Hrvatskoj sutra počinje Evropsko prvenstvo u rukometu, koje će se igrati u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Poreču do 28. januara i finala.

Sutra počinje EP za rukometaše: Hrvatska – Srbija na otvaranju turnira

Hrvatska rukometna reprezentacija, prema riječima selektora Line Červara, spremno dočekuje otvorenje EP, kada će sutra u 20.30 sati u “Spaladium“ areni dočekati Srbiju. Dodaje da će učiniti sve da skine psihološki pritisak sa svojih izabranika, te da protiv Srbijanaca obraduju navijače, javlja reporter Anadolu Agency (AA) sa EURO 2018.

Červar je dodao da je prerano i da nije pedagoški govoriti o zlatu na Evropskom prvenstvu, jedinom odličju koje nedostaje hrvatskom rukometu. Također, dan prije početka EP saopštio je spisak od 16 igrača koji će se suprotstaviti izabranicima Jovice Cvetkovića

“Naglasio bih da igrači koji nisu među 16 ostaju u pripremi da mogu u svakom trenutku tijekom natjecanja uskočiti u sastav, jer to dozvoljavaju pravila. Možemo u Splitu promijeniti dva igrača, jednako tako u Zagrebu, te u polufinalu i finalu. Imamo mogućnost da uključimo još šest igrača. Želim reći da prvenstvo nije kratko, iako se to čini, ali turnirski sustav je poseban. Dešavalo se da neki igrači upadaju tijekom takmičenja i budu naši jokeri. Vjerujem u sve igrače i imam povjerenje u njih“, naglasio je Červar.

Okrenuo se priči oko zlata, kojom je opterećena hrvatska rukometna javnost. Červar smatra da je u ovom trenutku neozbiljno govoriti o tako visokom dometu i opterećivati reprezentativce.

“Želio bih da ne bude imperativa, da dečke opustimo, da kroz igru pokažu svoj identitet, sve svoje sposobnosti, da ne budu opterećeni. U životu svako ima uspona i padova. Nikada neću položiti sve trenerske ispite, iako se strašno trudim. Naravno da hoću najviše. Rukomet se igra u 200 država i biti među pet, a da ne pričam četvrti, treći, drugi ili prvi je velika stvar. Ne osjećam se toliko hrabrim da unaprijed kažem da ćemo uzeti zlato. Nemam snagu da uzimam pravo drugim reprezentacija, moramo ih pobijediti na igralištu, to je poenta cijele priče“, kazao je hrvatski selektor.

Dodao je da je odluku o izboru igrača za susret sa Srbijom donio samostalno, naravno uz konsultaciju sa ostalim članovima stručnog štaba. No, on je taj koji kao kormilar tima snosi odgovornost.

Červar, koji će se sutra po 160. put sjediti na klupi Hrvatske za ogled sa Srbijom odabrao je sljedeće igrače: Mirka Alilovića, Igora Stevanovića, Ivana Čupića, Zlatka Horvata, Manuela Štrleka, Ivana Mihića, Igora Vorija, Željka Musu, Domagoja Duvnjaka, Marka Mamića, Stipu Mandalinića, Jakova Gojuna, Igora Karačića, Luku Cindrića, Ivana Kopljara i Luku Stepančića.

Srednji bek skopskog Vardara, aktuelnog klupskog evropskog šampiona Cindrić nada se da će opravdati priznanje koje je dobio u domovini, kada je proglašen za najboljeg hrvatskog rukometaša u 2017. godini.

“Naporno smo radili, trenirali i trudili se da spremni dočekamo početak turnira. Ovi koji su dobili priliku nadam se da će je opravdati. Jedva čekamo da krene. Izbor za najboljeg u Hrvatskoj je veliko priznanje za mene. Da nisam spreman ne bih bio ovdje. Srbi su naši dobri poznanici srećemo se u klubovima, tako da treba respektirati svakog protivnika. Pogotovo Srbiju, jer biće to prva utakmica, a puno se očekuje od nas. Moramo se psihički dobro pripremiti za to što slijedi i hladne glave ući u utakmicu i ispuniti taktičke zamisli koje nam priopći izbornik“, kazao je Cindrić, te dodao:

“Puno smo trenirali, radili, pripremali se, tako da nas Srbija ne može iznenaditi s nečim što nismo vidjeli. Očekujemo tešku utakmicu, ali se nadam i vjerujem da imamo snage. Sigurno nećemo pobijediti u desetoj minuti, jer utakmica traje 60 minuta.“

Igor Vori, kapiten reprezentacije Hrvatske posebno je istakao odličnu atmosferu koja vlada u timu, te hemiju koja je stvorena između iskusnijih i mlađih igrača.

“Kao najstariji mogu samo dati pohvale, jer smo na svakom treningu dali maksimu. Izbornik s te strane može biti zadovoljan. Postoji pozitivna nervoza, ali kada počne utakmica biće puno lakše i uz pomoć naših navijača nadam se da ćemo se veseliti, ne samo sutra, nego i kroz cijeli turnir. Gledali smo Srbiju protiv Slovenije i jako neugodna momčad. Imaju strašne pojedince i sve što su igrali do sada je neko zavaravanje svih nas. Jako ih respektiram i poštujem, njihovi igrači igraju u sjajnim klubovima, gdje su nositelji igre. Da smo favoriti to ne pije vodu, jedino što igramo kući. Neće biti lagano, oni dolaze rasterećeni, ali vjerujem da smo se u danima iza nas dobro pripremili ne samo za Srbiju, nego i za Island i Švedsku“, rekao je Vori.

Istakao je i da je nezahvalno pričati o Zagrebu i eventualnom plasmanu u finale, niti treba o tome razmišljati, jer do tamo njega i saigrače čeka dug put.

Upravo je splitska grupa “A“ najzanimljivija, jer će već u prvom kolu 12. januara osim Hrvatske i Srbije u 20.30 sati, prethodno od 18.15 snage odmjeriti Švedska i Island.

evropsko prvenstvo za rukometaselino cervar
KOMENTARI

KOMENTARI