Sport Centar

Šuman za SC: Još nisam sabrao utiske, ali sami smo najviše krivi

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine još jednom je ostala bez plasmana na Evropsko prvenstvo. Ovaj put je to bilo pod selektorskom palicom Bilala Šumana, koji je poziciju preuzeo u augustu prošle godine.

Šuman za SC: Još nisam sabrao utiske, ali sami smo najviše krivi

Tačnije, u augustu je imenovan, a funkciju je preuzeo u oktobru. Od tada pa do danas Šuman se kao selektor bavio sa mnogo više stvari koju nisu njegova dužnost. Najviše je bio posvećen stvarima koje su dužnost ljudi u Rukometnom savezu BiH.

No, kako je stanje u ovoj instituciji, bar dosada bilo katastrofalno, onda je reprezentacija BiH opstala najviše zahvaljujući Šumanovoj vjeri i optimizmu da će biti bolje.

“Bitno je da smo uspjeli završiti ovaj ciklus kvalifikacija i da smo prošli bez kazne od EHF-a, jer smo bili na korak od toga. Ono što je pozitivno da smo konačno dobili taj neophodni Federalni savez, kao što sada čekamo i registraciju državnog. Nadam se da će to izaći na dobro i da ću se ja zahvaljujući ozbiljnom Savezu baviti više sportskim dijelom, a manje organizacionim”, priča Šuman na početku razgovora za SCsport.ba, a onda se dotakao posljednjeg duela naše reprezentacije u Austriji (poraz 34:32).

“Još nisam sabrao utiske i to je malo teško, ali realno stanje je da smo najviše sami krivi. Igrali smo vrlo dobro do te neke 43. ili 45. minute, no onda smo neshvatljivo pali. Ne sporim želju igrača, ali koncetrancija i ishitrenost znaju biti jako nezgodni. Neshvatljivo je da toliko žurimo kad imamo sve u svojim rukama i onda poklanjamo loptu protivniku. Jednostavno ne ide tako”, govori Šuman i nastavlja:

“Posebno me zaboljela situacija u drugom poluvremenu kada je Grahovac odbranio kontru, a niko od naših igrača nije ni pomislio da se vrati u odbranu. To su segmenti na kojima moramo raditi još više.”

Selektor je s obzirom na to da su kvalifikacije završene istakao i nekoliko dobrih stvari u našoj igri.

“Mogu reći da sam prezadovoljan igrom krila, posebno u ovom meču. Drago mi je da je Srđan Predragović iskoristio priliku koju je dobio”, pričao je Šuman, a tu smo ga prekinuli i upitali kako je došla preporuka za Predragovića.

“S njim sam u kontakt stupio na preporuku Dejana Malinovića. On je stvarno bez problema prihvatio poziv, iako je mislio da je šala kada sam ga nazvao”, govori bh. selektor, koji se potom ponovo vratio na igru bh. reprezentacije.

“Hoću reći da smo probili tu neku granicu od 30-ak golova što je jako dobro. Mnogo više trčimo kontre i polukontre, što ranije nije bio slučaj”, riječi su Šumana.

Osim Predragoviaća on je pohvalio i Marina Vegara i Tomislava Nuića, ai je istakao da će biti novih imena na narednom okupljanju.

“Naravno da će biti novih imena i pratimo neke igrače. Imamo jako dobrih golmana i osim Grahovca i Burića, svakako da računam i na Efendića, Serdarevića, Tatara ili Dejanovića. Svi oni su na mom radaru. Mnogi mi zamjeraju što zovem puno igrača, ali ja želim da ih vidimo što više i da odlučimo zaslužuju li priliku u nacionalnom timu”, rekao je Šuman, koji je za kraj dodao da ne razmišlja o podmlađivanju ekipe, jer: “svi igrače koje imamo su kvalitetni. I ja sam za podmlađivanje, ali ne radi se to tek tako.”

bilal sumanrukometna reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI

UDARNA BRIGADA
Gost

Uz normalno funkcijonisanje Saveza akobogda, ni najmanje nesumnjam daćeš povuć prave pouke iz ove naše ukupne “BH” rukometne priče i izvest naš rukomet tamo di mu je i misto,u krug šire evropske elite!
Uz sve viđeno u tvom dosadašnjem angažmanu zaključujem da imaš ogroman potencijal kojiće ispunit očekivanja svih nas….a rezultati će sami po sebi doći 🕪
Gospodine Šuman, želim vam dobar rad i puno uspiha za sve što slidi 👊
Samo hrabro naprid, srića prati hrabre!!!
⚜🇧🇦⚜

wpDiscuz