Sport Centar

Šuman: Mi se spremamo za baraž, imamo i ogromne šanse da se plasiramo na EP

Selektor rukometne reprezentacije BiH Bilan Šuman i dalje vjeruje da će njegovi izabranici u junu igrati baraž protiv Norveške za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Šuman: Mi se spremamo za baraž, imamo i ogromne šanse da se plasiramo na EP

Selektor rukometne reprezentacije BiH Bilan Šuman i dalje vjeruje da će njegovi izabranici u junu igrati baraž protiv Norveške za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Šuman se od utakmice sa Švicarskom u januaru malo pojavljivao u medijima. Gotovo nikako nije komentirao slučaj “Tomislav Nuić” zbog kojeg je Evropska rukometna federacija (EHF) registrirala utakmicu između BiH i Švicarske u korist gostiju (0:10). Nakon nešto manje od dva mjeseca i kada su se utisci slegli, bh. selektoru i dalje nije jasno zašto je EHF donio takvu odluku.

“Čekamo vijesti na našu žalbu. Nadam se da će se ovaj put EHF držati pravila, a ona su jasna za sve. Ja na sve to gledam opet optimistički, bez obzira šta je u pitanju. Jasno je da do ovih stvari nije trebalo doći kada sagledamo cijelu priču. Delegat je priznao svoju grešku i stoga ne razumijem tu odluku. Tačka 19 u EHF pravilniku kaže ko je imao pravo nastupa. Vidjećemo šta će reći nova komisija koja broji tri člana i u kojoj se nalaze Danac, Rus i Moldavac”, ističe Šuman u razgovoru za Nezavisne.

Selektor Zmajeva i dalje žali za onim što se desilo jer smatra da je uspjeh njegovih izabranika koji su u dva navrata savladali Švicarce pao u drugi plan.

“Sigurno da ostaje žal za ovim što se desilo. Ovo što je delegat Darko Repenšek uradio nije u redu, jer to nismo zaslužili. U sportskom dijelu smo nadigrali protivnika sa devet razlike, to nije malo, i onda imaš momka koji je bio prijavljen ujutru za utakmicu, a naveče ga nema. Greška Slovenca je neoprostiva”, kazao je Šuman.

Dok se čeka zvanična odluka Žalbene komisije EHF-a, bh. rukometaši će se bez obzira na konačni ishod ponovo okupiti narednog mjeseca kako bi slobodnu EHF sedmicu iskoristili za odigravanje prijateljskih utakmica protiv Crne Gore. Ranije je dogovoreno da BiH 6. i 7. aprila odigra dvomeč u Podgorici protiv Crnogoraca koji se spremaju za baraž protiv Hrvatske.

“Mi se spremamo kao da igramo baraž. Opet kažem zbog cjelokupnog stanja u bh. sportu, bilo bi dobro da igramo protiv Norveške. Najviše bih volio zbog naših igrača koji su to zaslužili. Iz ničega pravimo nešto, imamo problema sa preregistracijom Saveza i blokadom računa. Samo mi znamo na koji način radimo. Zbog toga nam je potreban rezultat koji bi možda to sve promijenio, pa se nadamo da bismo mogli imati konačno operativan račun”.

Za kraj je naš sagovornik dodao da će BiH imati velike šanse u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje počinju u oktobru.

“Imamo ogromne šanse da se prvi put plasiramo na EP. Iz osam grupa po četiri reprezentacije dalje će ići po tri prvoplasirane. Mislim da kvalitetom koji posjedujemo to možemo izboriti”, zaključio je Šuman.

bilal sumanrukometna reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI

Fehro
Gost

Recite čovjeku da smo davno izbačeni zbog potpisa idiota iz saveza i printera.

Cola
Gost

Sreća na sljedeće evropsko se neće plasirati samo onaj tko ne bude igrao kvake😂

wpDiscuz