Sport Centar

(Š)TO je nama naša voda dala?

Voda je hemijski spoj dva atoma vodika (hydrogena) i jednog atoma kiseonika (oxygena) i jedan od osnovnih uvjeta života. Hemijska formula vode je H2O. Ovo je priča o vodi, Dubrovniku, Sarajevu, Mostaru i Bosni. I Hercegovini.

(Š)TO je nama naša voda dala?

“(Š)TO je nama naša borba dala, da imamo Tita za maršala?” uvodni su stihovi kojima su dječak Che Sochun* i Tang Minji* na Koreanskoj televiziji dočekali Josipa Broza prilikom njegove posjete Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji u avgustu 1977. godine.

*imena su izmišljena i generisana pomoću: Korean Names Generator

Obzirom da mi je itekako poznat mit o Titu, kao članu posljednje generacije pionira koja je svoju zakletvu “kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku riječ” položila u školskim klupama krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća – činilo mi se da je za naše mlađe čitaoce bilo potrebe napraviti kratko pojašnjenje i poveznicu sa naslovom ovog našeg literarnog druženja.

O Amini Kajtaz, bosanskohercegovačkoj Olimpijskoj ljepotici iz Mostara (iako je rođena u Njemačkoj) – kada nije bila toliko poznata ni popularna, pisali su tek Jasmin Ligata za Oslobođenje, Adnan Beganović za SportSport.ba, Muhamed Bikić – sportski novinari koji su pružali medijski prostor tada potpuno anonimnoj mladoj plivačici koja je bila više poznata po tome “što je kćerka proslavljenog Veležovca Seada Kajtaza” negoli po bilo čemu drugom.

Amina Kajtaz u 2014. i 2015. godini bila je članica plivačkog kluba Jug iz Dubrovnika, te se zbog sportske karijere jedno vrijeme i preselila u najljepši grad na Jadranu. Aminin trener je legenda ex-Yu plivanja Borut Petrič, učesnik tri Olimpijade, o kojem su čak i neponovljivi Nadrealisti snimili skeč.

Aminu su Hrvati prepoznali kao vrhunskog talenta, te su joj (po)nudili državljanstvo, stipendiju, promociju i šta sve već ne – samo da promijeni državljanstvo i da nastupa i takmiči se pod zastavom lijepe naše. Uz zahvalu na ponudi, Amina se nije dvoumila – za nju postoji samo Bosna i Hercegovina. I njen Mostar, grad u kojem nema bazena adekvatne veličine u kojem se Amina mogla spremati za sportske uspjehe koji su ispred nje, a zasigurno najveći je nastup na Olimpijadi u Riju 2016. godine kao članica Olimpijskog tima Bosne i Hercegovine zajedno sa Amelom Tukom, Larisom Cerić, Damirom Džumhurom, Mirzom Bašićem

Svojom ljepotom i neposrednošću Amina je skrenula pažnju cijelog svijeta na sebe i svoju malu, ali lijepu državu Bosnu i Hercegovinu. I svoj Mostar. Prepoznali su njen talenat i ljepotu i u svjetskom gigantu – kompaniji Red Bull – te je angažovali kao zaštitno lice Red Bull Cliff Diving takmičenja u skokovima sa starog mosta.

Voda je izvor života. Analogno tome, bez vode nema života. Međutim, u Sarajevu bez vode ima života, dokazujući po ko zna koji put da su u Bosni sve stvari moguće. U Sarajevu su godinama na snazi redukcije vode. Autor ovih redaka do sada nijednim komentarom, uživo, na Facebooku, Twitteru, sms-om niti znakovnim jezikom nije komentarisao nestašice vode u glavnom gradu BiH. Jednostavno, čekao sam da se riješi taj neki problem, o kojem zaista ništa ne znam…

Ne znam koliko u Sarajevu ima kilometara vodovodnih cijevi. Ne znam tačno gdje je Bačevo. Ne znam šta to znači da je infrastruktura dotrajala, i treba je mijenjati. Znam samo da iz dana u dan ljudi, obični, normalni ljudi – šize. Vlasnici ugostiteljskih objekata, roditelji, mame, tate, babe, nane, dede… svi šize, jer bez vode je zaista teško.

Godinama su se Sarajlije ismijavale sa Tuzlacima, kada su do nas dopirale vijesti o redovnim redukcijama vode u Gradu soli. Danas Tuzla ima dva umjetna Panonska jezera u centru grada i – barem nam se tako čini – riješila je problem redukcija.

Amina je danas članica plivačkog kluba Velež iz Mostara. Mostar i dalje nema Olimpijski bazen. Sarajevo ima sjajan Olimpijski bazen na Otoci. Sarajevo ima veliki bazen, ali nema vode. Ni Aminu. A ima. Jer Amina, pored Veleža iz Mostara simpatiše (“navija” bi bila preteška riječ) Fudbalski Klub Sarajevo.

Ali vode i dalje nema. Vrijeme je da to riješimo… Godina je 2017.

amina kajtazfk sarajevofk velezmostarred bullsarajevovoda
KOMENTARI

KOMENTARI

Starmo
Gost

Mostarr u srcu I VeleZ do groba

Skaka
Gost

Hoce li opet bit ovi redbull skokovi u mostaru

Skaka
Gost

I kada su?

wpDiscuz