Sport Centar

Šterbik stigao u Zagreb: Legendarni golman naknadno pozvan, večeras brani za Španiju u polufinalu EP!

Ovo bi bila luda priča kakvu samo sport može ispirati – priča o razočarenju i boli s jedne strane, i priča o iznenađenju s drueg strane. Stižeš na Evropsko prvenstvo na posljednje dvije utakmice u tri dana i možeš osvojiti medalju ili trofej.

Šterbik stigao u Zagreb: Legendarni golman naknadno pozvan, večeras brani za Španiju u polufinalu EP!

Kada je Viran Morros, španski šef odbrane pričao o finalnom vikendu EHF EURO 2018, nije mogao predvidjeti što će se dogoditi sa vratarima u njegovoj ekipe. Ali nekoliko sati kasnije stigla je potvrda: Arpad Šterbik će braniti vrata Los Hispanosa.

U srijedu, Gonzalo Perez de Vargas ozlijedio je koljeno u utakmici protiv Njemačke. Kada je Barcelonin igrač morao napustiti teren, njegov suigrač koji igra u PSG-u, Rodrigo Corrales stao je na vrata, i to baš na svoj 27. rođendan.

Španski stručni štab suočio se s teškim pitanjem: Šta će se dogoditi Perezu de Vargasu?

Odlučili su da neće riskirati, a Perez de Vargas od četvrtka je na intenzivnoj medicinskoj njezi. Španija je povala legendarnog Arpada Šterbika, koji je u Zagreb stigao u četvrtak popodne nakon kratkog puta iz Skoplja, gdje 38-godišnjak igra za Vardar. Konačno, Španija je federacija objavila zamjenu u petak ujutro.

Nakon sezone 2016/17, u kojoj je Šterbik osvojio četvrti naslov EHF Lige prvaka, oprostio se od reprezentacije. Svjetski prvak iz 2013., i srebrni sa EHF EURO 2016 posljednju je međunarodnu utakmicu igrao u kvalifikacijama za EHF EURO 2018 u svibnju 2017. protiv Austrije, kada je Perez de Vargas bio ozlijeđen.

‘Znam Arpada jako dobro i sretan sam što igram s dva najbolja golmana na svijetu’, izjavio je Corrales, prenosi službena stranica EURO-a.

‘Želimo se vratiti kući s medaljom, pa trebamo dva jaka vratara. Budući da Gonzalo ne može igrati, Arpad će ga zamijeniti.’

Španska odbrana dijeli ovo mišljenje:

‘Osvojio sam svjetski naslov s Arpadom, još je uvijek jedan od najboljih golmana na svijetu. Drago mi je da imamo tri igrača svjetske klase’, priča Morros.

Šterbik je preuzeo špansko državljanstvo 2008. nakon osvajanja dvije bronce na svjetskim prvenstvima 1999. i 2001. sa Srbijom i Crnom Gorom.

‘Na kraju, morao je odlučiti naš medicinski tim. Ali, spremni smo’, izjavio je selektor izbornik Jordi Ribera, a Gedeon Guardiola dodao:

Gotovo da i nema golmana koji je jači u jedan na jedan situacijama od Arpada. Znamo da nam može pomoći.’

U prvom susretu od 18 sati će igrati reprezentacije Francuske i Španije, a zatim selekcije Danske i Švedske.

arpad sterbikevropsko prvenstvo u rukometu
KOMENTARI

KOMENTARI