Sport Centar

Sportske igre Oaze 2017: Učešće potvrdilo oko 500 osoba sa intelektualnim poteškoćama

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim poteškoćama Oaza organizuje "Sportske igre Oaze 2017".

Sportske igre Oaze 2017: Učešće potvrdilo oko 500 osoba sa intelektualnim poteškoćama

“Takmičari će se boriti za odličja u osam sportskih disciplina: nogomet, košarka, plivanje, atletika, stoni tenis, boćanje, kuglanje i MATP – program za osobe sa višestrukim smetnjama. Na ovogodišnjim Sportskim igrama Oaze očekujemo oko 500 takmičara iz BiH i inostranstva. Zemlje učesnice su: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makadenija, Švedska i Slovenija . Cilj ovog takmičenja je promocija mogućnosti i sposobnosti osoba sa intelektualnim teškoćama kroz sport”, izjavio je Armin Smajlović direktor Udruženja „OAZA“.

Udruženje “OAZA” nastoji prvenstveno promijeniti svijesti ljudi, kako bi se stvorio ravnopravan status osoba sa intelektualnim teškoćama u društvu, odnosno zadovoljavanje prava navedenih u UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, koju je Bosna i Hercegovina potpisala i ratifikovala 2009. godine po kojoj osobe sa invaliditetom imaju pravo na sport i rekreaciju.

Svečano otvaranje SPORTSKIH IGARA OAZE 2017 održat će se isti dan (5. oktobra) u 19,00 sati u dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu, a početak igara rezanjem vrpce označit će ministrica za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica KS, Amela Dautbegović i načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić.

sportske igre oaza
KOMENTARI

KOMENTARI