Sport Centar

Smjene u F1 gigantu: Očekuje se da Ferrari imenuje novog šefa tima, Arrivabene odlazi

Visoki izvor iz Ferrarija potvrdio je da će Maurizio Arrivbene otići s funkcije šefa Ferrarija, te da na njegovo mjesto dolazi dosadašnji tehnički direktor Mattia Binotto.

Smjene u F1 gigantu: Očekuje se da Ferrari imenuje novog šefa tima, Arrivabene odlazi

Visoki izvor iz Ferrarija potvrdio je da će Maurizio Arrivabene otići s funkcije šefa Ferrarija, te da na njegovo mjesto dolazi dosadašnji tehnički direktor Mattia Binotto.

Predsjednik John Elkann je odlučio da je upravo Binotto pravi čovjek za vodstvo Ferrarija 2019. godine. Iako još nije izašlo službeno saopštenje za javnost, očekuje se da bi i to moglo doći tokom dana.

Predsjednik navodno nije bio zadovoljan kako je vodstvo odradilo utrke poput VN Njemačke i VN Italije kad su se Kimi Raikkonen i Sebastian Vettel našli u nepotrebnim međusobnim dvobojima. Također, ističu se neobične taktičke pogreške poput krivog odabira guma za kvalifikacije VN Japana, na što je i Arrivabene tada burno reagirao.

Binotto se pridržio Ferrariju 1995. godine kao inženjer za testiranje motora, a sličnu ulogu je obavljao i od 1997. do 2003. godine. Nakon stinta u ulozi trkaćeg inženjera i glavnog inženjera, postao je šef odsjeka za motor i KERS 2009. godine.

Na kraju 2014. godine promoviran je na poziciju glavnog operativca za pogonsku jedinicu.

Nije poznato ko će njega naslijediti na toj poziciji, a nagađa se da bi veću odgovornost mogli dobiti aero šef Enrico Cardile i šef odsjeka za motore Corrado Iotti.

ferrarimattia binottomaurizio arrivabene
KOMENTARI

KOMENTARI