Sport Centar

Slučaj Alexa Renfroea: Amerikanac kojem se jednostavno nije ni igralo za BiH

Alex Renfroe na neslavan način je okončao svoju epizodu reprezentativca Bosne i Hercegovine. Ruku na srce, veliko je pitanje koliko je uopšte zaslužio da nosi taj dres.

Slučaj Alexa Renfroea: Amerikanac kojem se jednostavno nije ni igralo za BiH
FOTO: Anadolija

Kao što je većini ljubitelja košarke u našoj zemlji poznato, Renfroe je, u zamjenu za bh. državljanstvo, pristao igrati za BiH kao naturalizovani Amerikanac.

U trenutku kada su pregovori sa tadašnjim plejmejkerom berlinske Albe okončani, Renfroe se činio kao jack-pot. Našu selekciju, predvođenu selektorom Duškom Ivanovićem, čekao je nastup na Eurobasketu u francuskom Monpeljeu, prije dvije godine. Amerikancu je trebao naš pasoš, jer više ne bi bio tretiran kao stranac u evropskoj košarci te bi tako lakše našao angažman (što se ispostavilo ispravnim potezom za njega, jer je vrlo brzo nakon dogovora sa KSBiH potpisao za Bayern). Našoj ekipi je, s druge strane, trebao klasan plejmejker, što Renfroe svakako jest.

No, u tih pet mečeva na EP, samo je jednu utakmicu, onu famoznu protiv Izraela (pobjeda u produžetku, 86:84), odigrao na nivou jednog euroligaškog igrača (12 poena, po osam skokova i asistencija). Nakon posljednjeg meča u Monpeljeu, protiv Rusije, povjerio se britanskom novinaru Mikeu Woodsu kako ne bi imao ništa protiv da više nikad ne zaigra za BiH. Zanemario je činjenicu da je tu bio još jedan novinar, koji je slušao razgovor. Ovaj čiji tekst upravo čitate.

U sljedećoj reprezentativnoj akciji, kvalifikacijama za Eurobasket 2017, novi selektor Damir Mulaomerović uvrstio je Renfroea na spisak. Amerikanac je do zadnjeg trenutka zavlačio naš stručni štab, da bi na koncu javio da je povrijeđen i poslao ljekarski nalaz iz Bayerna. Nalaz je, dakle, potpisao doktor njemačkog kluba, onog istog kluba kojem nije ni bilo u interesu da se njegov igrač “troši” u nastupima za BiH. Podsjećamo, nakon Alexovog otkaza, ostali smo samo na jednom plejmejkeru (Gordić) u kvalifikacijama, što je ocijenjeno i kao najveća mana našeg tima i glavni uzrok neplasiranja na EP.

Došle su i pretkvalifikacije za SP i novi selektor, Duško Vujošević. Na spisak je stavio dva naturalizovana Amerikanca, Zacka Wrighta i Alexa Renfroea. Nekoliko ljudi je skrenulo pažnju Vujoševiću da Renfroe, koji je u međuvremenu nastupao i za slavnu Barcelonu, baš i nije voljan doći na okupljanje reprezentacije. Istina, Wright je lošiji igrač, ali uvijek je bio borben i požrtvovan kad je nastupao za BiH. Ipak, crnogorski stručnjak je prekrižio popularnog Zeku i ostavio na kraćem spisku Renfroea.

Da stvar bude gora, Renfroe je zatim javio da nema namjeru nastupiti za BiH u pretkvalifikacijama. Potom su čelnici iz Košarkaškog saveza BiH zaprijetili oduzimanjem bh. pasoša, nakon čega se Amerikanac, naravno, predomislio. Onda je počeo zatezati oko termina dolaska na pripreme. Vujošević je tražio da zadnji rok priključivanja timu bude 11. juli. Pogađate, ipak se popustilo Renfroeu, koji je došao 15. jula, kada je ekipa već odradila solidan dio priprema.

Došle su i zvanične utakmice, u kojima je Alex, odnedavno novi član Galatasaraya, nominalno trebao biti jedan od najboljih bh. košarkaša, uz Džanana Musu. Nije se desilo. Renfroe u četiri utakmice nije bilježio ni pet poena u prosjeku. Daleko je to bilo od igre kakva se očekuje od čovjeka koji je prije svega nekoliko mjeseci nosio dres Barce. Na skoro svakom meču djelovao je bezvoljno i nezainteresovano, ispod nivoa ozbiljnog američkog plejmejkera kakvog, recimo, imaju Armenci u Ryanu Boatrightu.

Vujošević ga je jednom čak i pohvalio, naglasivši kako je nedavno postao otac po drugi put, ali je, eto, ipak došao igrati za BiH. No, ostaje pitanje, kad je već došao, zašto nije i pružao partije kakve se od njega očekuju. Imao je i precizan dogovor s čelnicima KSBiH – “odradit” će ove pretkvalifikacije i više neće nastupati za naš tim, a zadržati će bh. pasoš. Da je barem pošteno odradio dogovor.

Na kraju je sve začinio ludim noćnim provodom nakon poraza od Švedske u Zenici te nepojavljivanjem na doručku s ostatkom tima. Odstranjen je iz reprezentacije zbog nediscipline. Kamo sreće da je to učinjeno ranije. Onog trenutka kada je Renfroe prvi put poručio kako nema namjeru igrati u pretkvalifikacijama.

S ovim slučajem, valjda su i u KSBiH shvatili lekciju. Nekad je bolje izabrati i lošijeg igrača, koji je spreman ginuti na terenu, za razliku od zvijezde koja dođe da igra bez trunke volje. Taman i da je iz Barcelone. U krajnjoj liniji, i ne mora u timu BiH biti jedan Amerikanac. Neka to mjesto zauzme naše dijete.

alex renfroekosarkaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI