Sport Centar

Slišković: Nismo dobili ni Belgiju ni Grčku, pa tako ne zaslužujemo ići na Mundijal

Nekadašnji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, a trenutno trener Zrinjskog, Blaž Slišković, istakao je da Zmajevi nisu ni zaslužili plasman na Mundijal u Rusiju 2018. godine.

Slišković: Nismo dobili ni Belgiju ni Grčku, pa tako ne zaslužujemo ići na Mundijal

Popularni Baka je, u razgovoru za “Nezavisne” istakao da reprezentacija koja nije dobila niti jedan meč protiv Belgije i Grčke ne zaslužuje plasman na smotru najboljih svjetskih selekcija.

Mi praktično u ovim kvalifikacijama nismo dobili ni Grčku, ni Belgiju, pa onda i ne zaslužujemo da idemo u Rusiju. Šta ćemo na SP kad ne možemo pobijediti jednu Grčku, koja je u ovom trenutku katastrofalna. Kvalitet je primaran, a mi u ovom trenutku zaista nemamo takav kadar da bismo sebi mogli priuštiti odlazak na svjetsku smotru”, rekao je Slišković.

Nekada veliko fudbalsko ime na ovim prostorima smatra da je potrebno podmladiti reprezentaciju i više priliku dati igračima iz Premijer lige BiH.

“Govorimo konstantno da moramo podmlađivati reprezentaciju, moramo se okrenuti više igračima iz domaćeg prvenstva, ima tu kvaliteta, dobar je ovaj, onaj, a nikad nikoga ne zovemo. Bilbija igra u fantastičnoj formi i zar nije zaslužio da mu se da prilika i preko njega da se da podsticaj ostalim igračima iz domaćeg prvenstva. Nemam ja ništa protiv toga da se zovne neko iz Amerike. Haris Medunjanin je zaista kvalitetan, ali on dolazi preko bare, putuje tri dana, dođe umoran, da bi odigrao praktično najznačajniju utakmicu protiv Belgije. A imamo domaćeg igrača u životnoj formi koji sjedi na klupi. To tako ne može, ljutio se neko ili ne, ali ne može”, govori Baka.

Slišković smatra da je potrebno jedne kvalifikacije iskoristiti samo kako bi stvorili ekipu za duži period.

“Iscrpit ćemo igrače izvana za nekoliko godina i šta onda? Ja predlažem da preskočimo jedne kvalifikacije – preskočiti u smislu stvaranja ekipe sa mladim igračima, pa ćemo za tri godine imati situaciju u kojoj će svaki igrač stasati, imati desetak utakmica u nogama i iskustvo, pa ćemo se sa takvim kadrom boriti za sljedeće SP. Ali ne, kod nas je sve na ho-ruk”, rekao je trener Zrinjskog.

Stao je u odbranu reprezentativaca kojima javnost u BiH nerijetko zamjera zbog “nezalaganja” na terenu.

“Ja ne vjerujem da se ijedan igrač štedi kad igra za reprezentaciju. Njima je sigurno i čast i velika obaveza nositi grb BiH. Tu nema sumnje, ali treba razumjeti da pojedini igrači, čak njih više od 50 posto, u svojim klubovima nisu standardni. Onda nije isto Edinu Džeki igrati sa nekim, recimo, Muhamedom Bešićem, koji praktično nema minutažu u Evertonu, a onda u reprezentaciji odigra od prve minute. Daleko od toga da Bešić nije kvalitetan igrač, ali teško da može imati kvalitetnu suradnju sa Džekom koji je u ful formi. Samim tim ni Džeko ne može da bude uvijek na vrhunskom nivou kao u Romi. Sve je to uzročno-posljedično“, završio je u razgovoru za “Nezavisne”.

blaz sliskovicfudbalska reprezentacija bihhskzrinjski
KOMENTARI

KOMENTARI

Ćiro
Gost

Reći ću samo SERGEJ JAKIROVIĆ!
Sve što kažeš, na mjestu je. Ali isto tako, imao si priliku i ukakio si je. Neoprostivo je ono na Marakani, jer si bio u kolu sa onom bagrom i gurao igrača na uštrb plasmana. Da si vodio repku kao što pričaš, igrali bi mi mnogo ranije završnicu takmičenja. Problem je kad sjedneš na klupu i onda sve to pada u vodu, osladi se.

trougao
Gost

Lahko je sada biti pametan, svi bi mlade igrace, a nasa U21 zadnjih nekoliko ciklusa nije nikoga pobjedila. Bilbiji svaka cast, ali da toliko vrijedi otišao bi iz naše lige..

Baja 12
Gost

.ebi ga Baka.Rezultat is real

Avdo
Gost

Neki stvari koje rekao su dobre,i trebalo bi o tome razmišljati.

Špijun
Gost

Rezultati iz Open!
Nije ni grčka ni nas ni Belgiju, iako ta konstatacija stoji, malo je degutantno da takav jedan lik šupjira!

edib
Gost

Tako je baka potpuno si u pravu

Pitar - jaje na oko
Gost

Baka u pravu 100%. Volio BiH da jesmo – ali nismo. Nedostaje par igraca – i selektor sa mudima.

wpDiscuz