Sport Centar

Sjajni bh. atletičari: Obarali rekorde, Hamza Alić najbolji u Baru

Na terenima SC Topolica 2 u Baru u tehničkoj organizaciji Atletskog kluba Mornar iz Bara jučer je održan 23. Međunarodni atletski miting Bar 2017, na kojemu je nastupilo preko 300 takmičara.

Sjajni bh. atletičari: Obarali rekorde, Hamza Alić najbolji u Baru

Bosna i Hercegovina na ovom mitingu imala je veliki broj predstavnika koji su imali zapažene nastupe. Najboljim takmičarem, po IAAF tabeli, proglašen je Hamza Alić.

Nakon što je prošle godine najavio da se više neće aktivno baviti atletikom, u svojoj namjeri nije istrajao, pa se nakon propuštenog dvoranskog dijela sezone, na velika vrata vratio atletskoj sceni.

– Nakon pauze poslije Rija, radio sam marljivo i na osjećaj, osluškujući tijelo. Iskren da budem, nisam očekivao ovakav rezultat. Sve preko 20 metara je dobro. Sada mi je cilj da ispunim normu za London. Osjećam se dobro i zdrav sam, što je najvažnije. Na kraju, u Baru sam bio i najbolji takmičar mitinga, pored mnogo dobrih takmičara koji su osvajali medalje na olimpijskim, svjetskim i evropskim prvenstvima – izjavio je Alić za internet stranicu Atletskog saveza BiH.

U bacanju kugle osvojio je prvu poziciju s rezultatom 20.34 metra, što je ujedno i sedmi rezultat na listi najboljih bacača u Evropi.

Drugi predstavnik BiH u bacanju kugle, bio je mladi Aleksandar Novaković. Hicem od 17.40 metara, ispunio je normu za Evropsko prvenstvo U-23, a koje će se od 13. do 16. juna održati u Poljskoj.

Odličan, u kategoriji mlađih juniora bio je i Nermin Štitkovac, koji je još jednom potvrdio da na SP u Nairobi ide da se bori za najveća postolja. Prvo je u Draževini, 30. aprila postavio državni rekord, bacivši kuglu 19.27 metara, te je ujedno potvrdio normu za Nairobi u ovoj disciplini, a uz to je “isplivao“ na vrh liste najboljih bacača Evrope u ovom uzrastu. U bacanju diska, potvrdio je normu, postavljenu prošle sezone. Disk težine 1,5 kg bacio je 58 metara.

– S obzirom na to kako je Hamza radio na pripremama u Makarskoj, ne bi me iznenadilo i da je sada ispunio normu za Svjetsko prvenstvo. Bitno je da bude zdrav, a iskreno vjerujem da će biti među putnicima za London. Što se tiče Štitkovca i Novakovića, prvi je standardno dobar. Drago mi je što dodatno napreduje, ne stagnira, a Novaković je pozitivno iznenađenje. Svi su oni vrijedni momci, marljivo rade i evo, njihov rad se na kraju isplatio – izjavio je selektor muške atletske reprezentacije BiH Elvir Krehmić.

U konkurenciji djevojaka, Sara Lučić i Mediha Salkić postavile su nove državne rekorde, te ispunile norme za nastup na Svjetskom prvenstvu u Nairobiju.

Lučić je preskočila visinu od 178 centimetara, te je osvojila drugo mjesto, a njezin ostvareni rezultat je drugi u Evropi, a sedmi u svijetu u ovom trenutku. Ostvarenim rezultatom popravila je i državni rekord u kategoriji mlađih juniorki.

Mediha Salkić potvrdila je normu (46.60 metara) za Evropsko prvenstvo U-20, u bacanju diska i postavila je novi državni rekord. Mlada bacačica takmičila se i u bacanju kugle. Ostvarila je hitac od 13.72 metra i osvojila drugo mjesto, dok je prije nekoliko dana u Draževini kuglu bacila 13.91 metar. Tim je rezultatom potvrdila i drugu normu za Evropsko prvenstvo u Italiji, te postavila novi državni rekord u kategoriji juniorki.

Selektor Dragomir Čabrilo zadovoljan je nastupima bh. atletičarki.

– Sara Lučić je konstanto dobra na svim takmičenjima posljednjih godina. Izuzetno je predana atletici, vrijedno trenira i veoma brzo će skočiti 180 centimetara. To je sami vrh u skoku u vis u Evropi za njezin uzrast. Mediha je na pripremama pokazala da će ove godine učestvovati u borbi za medalje na evropskim i balkanskim takmičenjima. Njezin odnos prema atletici je krajnje pozitivan i realan, a uz dokazanog stručnjaka za bacanja će sigurno još napredovati – kazao je Čubrilo.

hamza alic
KOMENTARI

KOMENTARI