Sport Centar

Sedmi G-Drive fudbalski turnir U-17 ”Igraj fudbal, živi život”: U Sarajevo stižu renomirani klubovi

G-Drive Sedmi međunarodni fudbalski turnir ''Igraj fudbal, živi život'' ove godine će se održati od 18. do 21. juna u glavnom gradu BiH, a utakmice će se igrati na stadionu Otoka i Centru za edukaciju, sport i rekreaciju ''Safet Zajko''.

Sedmi G-Drive fudbalski turnir U-17 ”Igraj fudbal, živi život”: U Sarajevo stižu renomirani klubovi

G-Drive Sedmi međunarodni fudbalski turnir ”Igraj fudbal, živi život” ove godine će se održati od 18. do 21. juna u glavnom gradu BiH, a utakmice će se igrati na stadionu Otoka i Centru za edukaciju, sport i rekreaciju ”Safet Zajko”.

Organizator ovog događaja je Udruženje za podsticaj kulture i sporta Profesional iz Sarajeva. Pravo nastupa imaju igrači do 17 godina, a i ove godine renomirani klubovi stižu u grad na Miljacki.

Grupu A čine: Sarajevo, Universitatea Craiova (Rumunija), Budućnost (Podgorica) i Osijek.

U grupi B nadmetat će se: Željezničar, Maribor, Vojvodina i Vardar.

Utakmicom između Sarajeva i Universitatee 18. juna u 11:00 sati otvorit će se pomenuti događaj.

Mirsad Fazlagić ambasador

Naslov prvaka brani tim s Koševa, dok je ambasador turnira legenda FK Sarajevo Mirsad Fazlagić, čovjek koji je s Bordo timom osvojio naslov prvaka Jugoslavije 1967. godine kada je izabran i u ekipu sezone. Također, bio je pomoćnik Bošku Antiću kada je koševski tim 1985. godine ponovo dotakao vrh u jugoslovenskom prvenstvu, a dvije godine poslije s Mirkom Jozićem vodio je zlatnu čilenasku generaciju. Dakako, ovaj turnir je svojom organizacijom prvi u regionu počeo sa okupljanjem mladih fudbalera i klubova još 2012. godine. Kao takav postao je prepoznatljiv brend u regionu i Evropi sa pohvalma od strane klubova koji su do sada na njemu nastupali. Bez dvojbe, i mediji koji su svakodnevno pratili utakmice u proteklih šest godina i izvještavali su o pozitivnim stvarima i zanimljivim utakmicama promovišući grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Svojom organizacijom turnir je do sada unaprijedio odnose klubovima iz regiona, a veliki broj djece je animirao da se bave sportom. Također, prethodnih godina organizovan je i turistički obilazak grada, a mladi fudbaleri su bili oduševljeni okruženjem i samim prijemom u gradu podno Trebevića.

Nekadašnji učesnici turnira sada poznati evropski igrači

Na taj način glavni grad BiH je široj javnosti u regionu i Evropi, putem mladih ambasadora, predstavljen kao sportski, kulturni i turistički centar.

”Turnir ove godine okuplja oko 200 mladih igrača iz osam klubova iz regiona i Evrope. Bez dvojbe, mnogi od njih će u budućnosti biti ambasadori sporta u svojim klubovima i državnim reprezentacijama. Na turniru su do sada igrali tada mladi igrači, a sada već poznati evropski fudbaleri koji predstavljaju velike klubove na Starom kontinentu i učestvuju na Svjetskim prvenstvima. Spomenuo bih tako Tina Jedvaja koji je 2012. godine bio najbolji igrač turnira i Marka Grujića koji je bio najbolji igrač 2013 godine. Organizacijom turnira želimo da pomognemo klubovima i mladima igračima da igraju sa svojim vršnjacima iz regiona i Evrope, da razmijenjuju sportska iskustva i da se druže. Vodimo računa o svim finesama. Fudbal je ozbiljan posao da bi se odrađivao i milimetar ispod maksimuma”, istakao je Dejan Radović direktor turnira.

Ovaj događaj omogućava mladim fudbalerima da pokažu svoje znanje na izuzetno i kvalitetnom turniru koji je praćen od strane skauta iz Evrope. Organizator vjeruje kako će turnir i ove godine ponuditi vitešku borbu i praznik fudbala u gradu podno Trebevića, te da će najbolji tim na kraju dotaći vrh.

I ove godine, generalni sponzor turnira su GAZPROM benzinske stanice koje na teritoriji BiH ekskluzivno prodaju premijum goriva visokog kvaliteta G-Drive.

Pored generalnog sponzora kompanije Gazprom pokrovitelji turnira su: Federalno Ministarstvo Kulture i Sporta, Kantonalno Ministarstvo Kulture i Sporta, Općina Centar, Općina Novi Grad, Manifestacija Novogradski Dani, BH Pošta i Predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Dosadašnji pobjednici i najbolji igrači turnira:
2012. godine – Željezničar, a Tin Jedvaj (GNK.Dinamo) bio je najbolji igrač turnira
2013. godine – Rad (Beograd), a Marko Grujić (FK.Crvena Zvezda) bio je najbolji igrač turnira
2014. godine – Crvena zvezda, a Anes Vazda (FK.Sarajevo) bio je najbolji igrač turnira
2015. godine – Željezničar, a Denis Žerić (FK.Željezničar) bio je najbolji igrač turnira
2016. godine – Sarajevo, a Stefan Mihajlović (FK.Crvena Zvezda) bio je najbolji igrač turnira
2017. godine- Sarajevo, a Armin Imamović (FK.Sarajevo) bio je najbolji igrač turnira

gdriveIgraj fudbal zivi zivotmeđunarodni turnir
KOMENTARI

KOMENTARI