Sport Centar

Saša Đorđević o otkazu: Ne shvatam ljubomoru menadžmenta Bayerna

Srbijanski stručnjak Aleksandar Saša Đorđević objasnio je otvorenim pismom razloge otkaza u ekipi Bayerna iz Minhena, koji je imenovao Dejana Radonjića na mjesto trenera.

Saša Đorđević o otkazu: Ne shvatam ljubomoru menadžmenta Bayerna

Srbijanski stručnjak Aleksandar Saša Đorđević objasnio je otvorenim pismom razloge otkaza u ekipi Bayerna iz Minhena, koji je imenovao Dejana Radonjića na mjesto trenera.

Kao odgovorne za njegov otkaz obilježio je dio menadžmenta Bayerna, na čijem je čelu Marko Pešić, sin Svetislava Pešića. Pismo prenosimo u cijelosti:

“Dragi prijatelji košarke,

Pošto nisam imao priliku da vam se obratim ranije, povodom posljednje odluke mog posljednjeg kluba Bayerna, želim sada da podijelim s vama neka moja razmišljanja i stavove.

Prije svega, htio bih da zahvalim mom trenerskom, medicinskom i čitavom stafu, ali najviše svim igračima, za najveći mogući profesionalizam, posvećenost i emocije koje smo međusobno i nesebično dijelili svakoga dana. Sve vas cijenim!

Zatim, hvala svim protivnicima, kolegama i medijima na podršci i sjajnim riječima – utoliko značajnijoj kada dolaze od rivala!

Na kraju, zahvalnost BBL-u i Njemačkoj koja me je primila objeručke i učinila da se osjećam kao kod kuće, obogativši me i profesionalno i lično!

Posebna zahvalnost navijačima Bayerna za bezuslovnu podršku i ljubav putem naše posredne i direktne komunikacije kroz košarkaške utakmice i rezultate. Nadam se da ste uživali u borbama i pobjedama našeg tima jednako kao i ja, pošto je ovo historijska sezona.

Nažalost, prošle srijede mi je oduzeta šansa da krunišemo ovu sjajnu sezonu i učinimo je još uspješnijom osvajanjem Bundeslige. Generalni menadžer kluba mi je saopštio da sam „suspendovan“ sa mjesta šefa stručnog štaba, a kao razlog naveo nedostatak komunikacije s njim, na šta sam mu uzvratio jednostavno: osvajač Kupa Njemačke, polufinalista Eurokupa, prvi na tabeli Bundeslige sa 23 pjobede i 2 poraza!!!

Najveći razlog zašto smo ove sezone imali uspjeh je zapravo to što menadžment nije bio uključen u svakodnevnu rutinu tima. Tim je konačno imao spokojstvo, mirnoću i jako zajedništvo, bez čega je nemoguće osvajati trofeje.

Tako snažna kohezija između tima i stručnog stafa vodila je do najvećih klupskih rezultata, uprkos neshvatljivoj ljubomori dijela menadžmenta koji nije mogao da se pomiri sa osejćajem da se nalazi u sjenci.

Najžalije mi je to što nam je besramno oduzeto – zajedno sa SVIM članovima kluba, a posebno igračima – zasluženo pravo da proslavimo sa svojim navijačima u „Audi Domu”, trofej koji nikada nije osvojen u modernoj historiji kluba – Kup Njemačke!

Moje lično mišljenje je da najveća nagrada koju jedan sportista može da dobije nisu bonusi i nagrade već iskreni aplauz i priznanje navijača s kojima SVI ZAJEDNO slavimo uspjehe. Iz neobjašnjivih razloga taj poseban osjećaj zajedništva nam je uskraćen.

S druge strane, od početka sezone nije se osjećala snažna podrška timu, uz neprestano ispoljavanje lične distance i negativnost koja se neprofesionalno ispoljavala prema ličnostima van kluba. To je nepravedno eskaliralo otkazom treneru i dijelu trenerskog stafa umjesto da se pomogne timu potpisivanjem jednog ili dvojice igrača, što je već bio dogovor prije finala nacionalnog kupa, da bismo nadoknadili teške povrede i umor nekih igrača iz prve petorke.

Bayern Munchen bi trebao da bude iznad ovakvih manira, gdje se dopušta lični napad i direktno poništavanje napornog rada mnogih ljudi, a ne samo trenera.

Pored toga što je ovo uvreda za zdrav razum, ovaj žestok napad nije usmjeren samo na mene lično, već i na profesuju košarkaškog trenera.

Kao što je neko izjavio, jedini protivnik koji ne može da se pobijedi je onaj koji sjedi u tvom dvorištu, djelujući protiv zajedničkog cilja, upotrebom argumenta sile, umesto snagom argumenata!

Uprkos svemu tome, htio bih lično da zahvalim predsjedniku Bayerna gospodinu Uliju Hoenessu koji je nekoliko dana prije moje „suspenzije“ s mjesta trenera, javno izrazio zadovoljstvo zbog „najbolje sezone u istoriji KK Bayern“ (citiram), krunisane trofejom Kupa Njemačke.

Utoliko sam ponosniji kada znam da takve riječi dolaze od samog predsjednika, nekadašnjeg velikog šampiona. Kao neko ko je duže od 35 godina u vrhunskoj košarci, u kojoj sam osvajao sve trofeje sa klubovima i reprezentacijom, izuzetno cijenim reči gospodina Hoenessa.

Znajući to i znajući da je najveći i najvažniji posao trenera da ostavi tim / klub boljim nego što ga je zatekao ranije, smatram da sam sasvim ispunio tu misiju.

Ovogodišnji rezultati, pobjednik Kupa Njemačke (prvi trofej poslije 50 godina), polufinalista Eurokupa (najbolji rezultat ikada) i 1. mjesto u Bundesligi u kojoj klub dominira od početka, govore sami za sebe.

Sretan Uskrs svim navijačima Bayerna i košarke. Trener Saša Đorđević”, poručio je bivši selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

aleksandar djordjevicbayern munchen
KOMENTARI

KOMENTARI