Sport Centar

Sarajevski treneri spasili derbi, Plavi profitirali: Ovakav Željo se ima pravo nadati tituli

Hladno vrijeme u Sarajevu, s neuvjetnim terenom, nikako nije moglo naslutiti da ćemo gledati jednu odličnu predstavu Željezničara i Sarajeva na Grbavici. Zbog nezgodnog termina, ali i prognoze da bi mogli svjedočiti nekvalitetnoj utakmici u Dolinu ćupova stiglo je svega 3.000 promrzlih fudbalskih fanatika.

Sarajevski treneri spasili derbi, Plavi profitirali: Ovakav Željo se ima pravo nadati tituli
FOTO: Anadolija

Husref Musemić i Admir Adžem prije derbija su najavili da nemaju ništa protiv neriješenog ishoda, ali su ipak na terenu, kako jedan, tako i drugi, krenuli veoma otvoreno, kao da im od pobjede život ovisi. I zato, svaka čast.

Bordo ekipa je prije ovog kola važila za najagilniju momčad u BHT Premijer ligi, u top-formi, s ubitačnim Velkoskim i Ahmetovićem u napadu. Tako su i u ovom duelu krenuli dobro, te preko Velkoskog stižu do dvije odlične prilike, ali Makedonac se nije istakao, pa je tako umjesto heroja, na kraju izrastao u tragičara derbija, bar kada je bordo dio grada u pitanju.

S druge strane, Adžem je složio dopadljiv mozaik, našao je simbiozu između Ramovića, Zakarića i Ubiparipa te upravo na ovom trozupcu gradio igru u derbiju. Tako su Plavi, nakon početnog pritiska gostiju s početka meča, preuzeli inicijativu i nisu je ispuštali do kraja susreta.

Zakarić je definitivno na jučerašnjem susretu potvrdio da je jedan od najboljih igrača Premijer lige BiH u ovom trenutku. Njegova gracioznost prilikom svakog dodira s loptom je plijenila aplauze navijača, a on je ovacije opravdao sa odličnim pogotkom i jednom lucidnom asistencijom, koju može izvesti samo igrač sa visokim stepenom fudbalske inteligencije.

Šta tek reći za Ubiparipa i Ramovića, velike radilice, fudbalski znalci koji su uprkos terenu, onakvom kakav je bio, uspjeli da se pokažu u najboljem svjetlu te u saradnji sa Zakarićem razbiju protivnika koji se u drugom poluvremenu potpuno izgubio na terenu.

 

Plavi su dobili i novog dragulja u liku Harisa Hajdarevića. Ovaj mladić je javnosti predstavljen u Bijeljini prije nešto više od tri mjeseca te se od tada u svakoj narednoj utakmici, zahtjevnoj publici na Grbavici predstavljao u odličnom svijetlu i sasvim sigurno bi u ostatku sezone sa Šabanadžovićem trebao činiti pokretačku snagu Plavih.

Sada ćemo se ponovo vratiti na duel dva trenera, različitih filozofija, Admira Adžema i Husrefa Musemića. Adžem od svog početka trenerskog angažmana sve posvećuje taktici, pozicioniranju, kod njega se uvijek znalo šta je čiji zadatak i gdje ko treba stajati u određenim situacijama. Musemić se ipak ne opterećuje toliko samom taktikom, njegovi aduti su pritisak na protivničke igrače, sa brzim krilnim igračima koji bi u kontranapadima trebali imati glavnu ulogu, a to je da omoguće Velkoskom i Ahmetović da se nađu u prilici i zatresu protivničku mrežu, međutim to u jučerašnjem meču nisu uspjeli.

Kada se sve stavilo na vagu, uspješniji je bio, jasno, Adžem. Rezultat je tu, kao konačno mjerilo, ali i još neki elementi. Njegov jučerašnji Željo pokazao je izuzetnu taktičku zrelost, ali opet nije robovao skicama, već su igrači u pojedinim trenucima pokazali zavidan nivo nogometne inteligencije i mašte. Ovakav Željo, zaista, ima pravo da se nada tituli.

A ništa od ovoga možda danas ne bi znali, da derbi nije bio tako gledljiv, kvalitetan. Da nisu krenuli otvoreno jedan na drugoga, Adžem i Musemić. No, objašnjenje za takav gard je možda i jednostavnije nego se čini – riječ je o djeci dva kluba, ljudima koji su inficirani plavom i bordo bojom cijeli život. Oni znaju šta Sarajlijama znači derbi. Njima je ispod časti da praznik fudbala igraju kukavički. Možda je meč bio blatnjav, ali su Admir Adžem i Husref Musemić ostali čistog obraza.

admir adzemfksarajevofkzeljeznicarhusref musemic
KOMENTARI

KOMENTARI

JBG
Gost

hahaha … pa nece se vazda igrati na kupusistu da se nadaju tituli

Senci
Gost

Neko nema ni kupus a kamoli kupusiste!

Carson
Gost

Hazard je mogao ali fudbalski velemajstori sa koseva nisu haha

za novinara
Gost

vi uporni 3000 pa 3000 gledalaca
a bilo je sigurno 5000

SSSSSSSSSSSSS
Gost

PICKETINE SARAJEVSKE

posteno pa ko koga
Gost

Jedva cekam tekme u ligi za prvaka…i suhe terene…
Upamtite da
ce Sarajevo j….. sve odreda!

wpDiscuz