Sport Centar

Šabanović za SC: Iduće sezone želim potvrditi kvalitet i osvojiti trofej s voljenim klubom

Akademija Fudbalskog kluba Sarajevo uveliko ispunjava vlastitu svrhu. Već sada širom Evrope igraju omladinci ponikli u bordo inkubatoru, nose dresove respektabilnih klubova, ali i državnih reprezentacija.

Šabanović za SC: Iduće sezone želim potvrditi kvalitet i osvojiti trofej s voljenim klubom

Akademija Fudbalskog kluba Sarajevo uveliko ispunjava vlastitu svrhu. Već sada širom Evrope igraju omladinci ponikli u bordo inkubatoru, nose dresove respektabilnih klubova, ali i državnih reprezentacija.

Ipak, bez obzira da li su napravili neki zvučan transfer ili ne, tim talentima ništa ne pričinjava veću radost od trenutka kada ubilježe prve minute u seniorskom timu voljenog kluba. Taj ushit je osjetio u drugoj polovini sezone Halid Šabanović, mladi bek Sarajeva.

Njegov fudbalski put je počeo prije nešto više od deset godina, kada je krenuo s treninzima u FK Novi Grad. Potom je bio u omladinskom pogonu Olimpika, a prije dvije godine se priključio Akademiji bordo kluba.

Možda i prije nego što bi neko očekivao, koševski tinejdžer sa 18 godina debitovao je za Sarajevo. No, kao što kaže legendarni Boša Tanjević, “talenat je kao kraća noga, primijeti se sa stotinu metara”. Šef stručnog štaba Husrefu Musemiću znao je da Šabanoviću treba pružiti šansu upravo zbog toga. Talentu koji se primijeti sa stotinu metara.

“Moja priča u seniorskoj ekipi Sarajeva zapravo počinje izvan BiH. U Antaliji, da budem precizniji, gdje sam priključen pripremama prvog tima. Bilo mi je malo nestvarno u početku, ali uz savjete i podršku starijih saigrača relativno brzo sam se adaptirao. Posebna priča je moj debi. Igrali smo u Krupi na Vrbasu, i to u veoma nezgodnom trenutku, poslije serije loših rezultata. Počeo sam meč od prve minute, odigrao jako dobro, a da sve bude ljepše pobijedili smo sa 2:1 i prekinuli crni niz. Ne znam jesam li mogao biti sretniji, osjećaj je bio fenomenalan”, ističe Šabanović u razgovoru za SCsport.ba.

Do kraja sezone upisao je osam nastupa za FK Sarajevo. Ukupno nešto više od 570 minuta i dvije asistencije. Kapital koji ovom skromnom, ali radišnom mladiću daje za pravo da u narednu sezonu uđe i s većim ambicijama.

“Naredna sezona je moja, želim se u potpunosti ostvariti, potvrditi svoj kvalitet. Vjerujem i da sam u dovoljnoj mjeri opravdao povjerenje stručnog štaba i tako sebi osigurao mjesto u ekipi. Naravno, ostvarenje sna bilo bi osvajanje nekog trofeja u dresu mog voljenog Sarajeva. Bordo klub uvijek i stremi samo najvišim ciljevima i rezultatima, a vjerujem da upravo iduće sezone, uz dobru kombinaciju nas mladih i nešto iskusnijih kolega možemo barem jedan pehar donijeti navijačima, kojima želim poručiti da nam njihova podrška treba u svakom trenutku”, kaže Šabanović.

Ovaj juniorski repreezentativac BiH ne krije visoke ambicije, ali o dalekoj budućnosti ipak ne razmišlja.

“Fokusiran sam na Sarajevo. Uvijek postoji neki interes sa strane kada mlad igrač poput mene pruža dobre partije u seniorskom timu, ali u ovom trenutku zanima me samo moj trenutni klub. Znam da je dosta mladih igrača napustilo Koševo, ali ja zasad nemam te planove, najiskrenije. Sretan sam ovdje, željan dokazivanja u ekipi za koju navijam od malih nogu. Svakako da bih nekad želio karijeru nastaviti u ligama petice, ali vrijeme je preda mnom. Uzor mi je, inače, Marcelo, a omiljeni tim madridski Real. Uživam u njihovim partijama i navijam da ponovo osvoje Ligu prvaka”, govori mladi nogometaš bordo sastava.

fksarajevohalid sabanovic
KOMENTARI

KOMENTARI