Sport Centar

Rusi uložili žalbu na odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta

Dvadesetdvoje ruskih sportista, dobitnika medalja na zadnjim zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju, nakon što su diskvalifikovani od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) zbog dopinga uložilo je žalbu Međunarodnom sportskom sudu - CAS, saopćeno je danas iz Lozane.

Rusi uložili žalbu na odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta

Među njima su dva velika imena ruskog sporta, skijaški trkač Aleksander Legkov, olimpijski prvak na 50 km, i Aleksander Zubkov, sporski heroj u domovini, nakon što je na igrama osvojio dva zlatna odličja u bobu.

MOK je do sada diskvalifikovao 25 ruskih sportista te im oduzeo trećinu medalja koje su osvojili u Sočiju, 11 od ukupno 33.

Kao posljedicu MOK je Rusiji zabranio nastup na predstojećim zimskim olimpijskim igrama u  Pyeongchangu, koje će se održati od 9. do 25. februara naredne godine.

Ruski sportisti će na igrama u Južnoj Koreji nastupiti pod olimpijskom zastavom.

Glavni razlog za takvu mjeru je sistemski državni program zloupotrebe nedozvoljenih sredstava između 2011. i 2015. godine.

Izvršni odbor MOK-a je zamjeniku ruskog predsjednika vlade i nekadašnjem ministru sporta Vitaliju Mutku doživotno zabranio sudjelovanje na olimpijskim igrama.

mokrusijazimske olimpijske igre
KOMENTARI

KOMENTARI