Sport Centar

Rukometni savez BiH: Organizaciju lige ne možemo prepustiti bilo kome

U Statutu Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine ne postoji nikakvo udruženje ligaša, niti klubova, te je nemoguće iz statutarnih, ali i tehničko-materijalnih razloga, prepustiti organizaciju takmičarske lige bilo kojem udruženju koje kao takvo nije prepoznato u normativnim aktima RSBiH, saopćeno je iz Saveza, u povodu različitih informacija koje su posljednjih dana "stvorile nejasnoće u vezi s odnosom ovog saveza i udruženja premijerligaša u formiranju".

Rukometni savez BiH: Organizaciju lige ne možemo prepustiti bilo kome

U Statutu Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine ne postoji nikakvo udruženje ligaša, niti klubova, te je nemoguće iz statutarnih, ali i tehničko-materijalnih razloga, prepustiti organizaciju takmičarske lige bilo kojem udruženju koje kao takvo nije prepoznato u normativnim aktima RSBiH, saopćeno je iz Saveza, u povodu različitih informacija koje su posljednjih dana “stvorile nejasnoće u vezi s odnosom ovog saveza i udruženja premijerligaša u formiranju”.

Iz saveza ističu da su predstavnici klubova na svoju inicijativu došli na sjednicu Upravnog odbora RSBiH 10. februara i da su tom prilikom iznijeli svoje probleme, te dva zahtjeva.

– Uslijedila je konstruktivna rasprava o predloženim zahtjevima i po okončanju iste predstavnici klubova napustili su sjednicu. Ocjenivši da je dosadašnji tok prvenstva protekao bez najmanjih problema i zaprimljenih zamjerki od strane klubova, UO je donio zaključak da se liga 2017./18. može igrati samo pod okriljem RSBiH u skladu sa donesenim i usvojenim Propozicijama na početku prvenstva – navodi se u saopćenju.

Također, Upravni odbor je zaključio da nema potrebe za sazivanjem vanredne Skupštine, s obzirom na to da će redovna Skupština biti održana u maju.

Istaknuto je da RSBiH cijeni sve klubove članove saveza, što kazuje i činjenica da se UO odredio u smjeru da se i Udruženje ligaša uvrsti u Statut RSBiH. Na ovaj način, Udruženju bi se dalo na značaju, ali bi se istovremeno definisala njegova uloga, prava, obaveze i njegov djelokrug, smatraju u savezu.

Pozovaju klubove da se aktivno uključe u predlaganje izmjena i dopuna Statuta u pogledu uvrštavanja udruženja klubova, udruženja trenera i sindikata igrača u Statut.

KOMENTARI

KOMENTARI