Sport Centar

Prvenstvo BiH za košarkaše starta 13. oktobra, Igokea više nema povlašten status

Prvenstvo BiH za košarkaše počinje 13. oktobra, odlučeno je na današnjem sastanku predstavnika prvoligaša.

Prvenstvo BiH za košarkaše starta 13. oktobra, Igokea više nema povlašten status

Prvenstvo BiH za košarkaše počinje 13. oktobra, odlučeno je na današnjem sastanku predstavnika prvoligaša.

Žrijebani su i takmičarski parovi za novu sezonu, određene visine kotizacije i kazni, ali na pitanje koje trenutno najviše zanima košarkaške fanove u BiH izostao je konkretan odgovor – i dalje nije poznato da li će Igokea igrati državno natjecanje.

Naime, predstavnik kluba iz Laktaša jednostavno se nije pojavio na sastanku, što, s druge strane, može predstavljati jasnu poruku. U Igokei se očito nadaju da će, kao i prethodnih godina, dobiti povlašten status i učestvovati tek u završnici prvenstva, iako za tako nešto ovog puta nemaju uporište u propozicijama.

No, tu su se već prevarili. Većina predstavnika ostalih klubova podržala je opciju da, ukoliko Igokea odbije sudjelovati od samog početka domaćeg takmičenja, onda neće biti ni u mogućnosti da igra završnicu, takozvanu Ligu 6.

Plasman u Ligu 6 odsad mogu ostvariti samo ekipe koje su učestvovale u regularnoj fazi prvenstva, kroz nadmetanja u prva 22 kola. Dakle, najboljih šest će se boriti za titulu u drugoj fazi Prvenstva. Podsjećamo, dosad je praksa bila da u Ligu 6 ide pet prvoplasiranih ekipa iz prve faze, a da se Igokea naknadno priključuje.

Donesena je i odluka da se u završnicu prenose svi bodovi iz prvog dijela takmičenja, što također nije bila praksa prethodnih godina.

Košarkaškom savezu RS ostavljena je mogućnost da, u slučaju odustajanja Igokee, kandiduje drugu ekipu te tako popuni sastav Prvenstva od 12 timova.

Predstavnici klubova također su usaglasili da visina kotizacije i kazni bude manja u odnosu na prethodnu sezonu, a također su žrijebani i parovi za novu sezonu.

U 1. kolu Prvenstva BiH za košarkaše igraju:

Sloboda – Bosna Royal

Student – Igokea (ukoliko pristanu učestvovati)

Bratunac – Kakanj

Široki – Vogošća

Mladost – Zrinjski

Spars – Gradina

hkkzrinjskikkbosnaroyalkkigokeaokkspars
KOMENTARI

KOMENTARI