Sport Centar

Prvak svijeta Almir Kapić: Izučavanje Kur’ana pomoglo mi je da dođem do trona

Gromada od čovjeka, sto deset kilograma mišića, nevjerovatna snaga... Tako izgleda Almir Kapić, 38-godišnji Banovićanin koji se nedavno u Abu Dabiju okitio titulom prvaka svijeta u džiu-džicuu u open diviziji.

Prvak svijeta Almir Kapić: Izučavanje Kur’ana pomoglo mi je da dođem do trona

Gromada od čovjeka, sto deset kilograma mišića, nevjerovatna snaga… Tako izgleda Almir Kapić, 38-godišnji Banovićanin koji se nedavno u Abu Dabiju okitio titulom prvaka svijeta u džiu-džicuu u open diviziji.

Osim što je svjetski prvak u džiu-džicuu, Kapić je završio dva prestižna fakulteta u Kairu, profesor je arapskog jezika i književnosti i hafiz je Kur'ana Časnog.

Upravo izučavanje Kur'ana najviše je pomoglo Kapiću da dođe do svjetske titule.

– Često me pitaju otkud jedan hafiz u džiu-džicuu. Većinom ovdje vlada mišljenje da hafiz mora biti efendija, ali ja želim promijeniti to razmišljanje. Kroz historiju, u skorijoj prošlosti u BiH, bilo je hafiza gradonačelnika, doktora medicine… Želim pokazati da čovjek vjernik može biti progresivan u društvu, u sportu… Uostalom, Kur'an i zahtijeva od Muslimana da bude jak – rekao je Kapić u razgovoru za Dnevni avaz.

Trenutno u Sarajevu Kapić drži Školu džiu-džicua Arena i bavi se prevođenjem s arapskog jezika.

– Završio sam dva fakulteta, ali ne radim u struci. Trenutno sam prevodilac. Također, svoje znanje iz džiu-džicua prenosim na mlade uzraste. To me opušta. Najsretniji sam kada mogu pričati s omladinom, savjetovati ih, pomagati im… – rekao je Kapić.

Džiu-džicu je specifičan sport. Dozvoljene završnice u borbi su poluge ruke, poluge noge i davljenja. To je izuzetno dinamičan i naporan borilački sport. Zbog svoje ljepote i kreativnosti tokom borenja popularno se naziva “human chess” ili “ljudski šah”.

– Drugovi me zezaju da sam ja zbog izuzetnog fotografskog pamćenja u prednosti nad ostalim borcima. U ovom sportu ima čak 1.500 tehnika i kombinacija. Moje učenje Kur'ana pomoglo mi je da u tom pravcu razvijem mozak. Unaprijed znam koji potez slijedi po položaju tijela – rekao je Kapić.

Na kraju razgovora Kapić je osjetio potrebu da pošalje poruku svim dječacima u BiH.

– Slijedite svoje snove. Nemojte odustajati. Nemojte čekati bolje vrijeme i bolje uslove kako biste postigli rezultate, može se i bez toga – rekao je Kapić.

Kapić je opisao i svoj put do zvanja hafiza.

– Kada sam krenuo u školu za hafize, priznajem, bio sam antitalent, nije mi išlo učenje, bio sam među lošijim učenicima. Učio sam po 15 sati dnevno, samo tri sata sam spavao i dešavalo se da ne zapamtim nijednu stranicu Kur'ana. Onda, odjednom se u mojoj glavi dogodio neki klik, mozak je počeo pamtiti po deset stranica dnevno i, eto, hvala dragom Allahu, postao sam hafiz – rekao je Kapić.

Kapić je oženjen i ponosni je otac šestero djece.

– Uživam u druženju sa svojom djecom. Imam tri kćerke i tri sina. Sinovi se već interesiraju za džiu-džicu i, ako Bog da, bit će oni dobri u tom sportu – rekao je Kapić.

almir kapic
KOMENTARI

KOMENTARI

jaja
Gost

Nisi trenirao?

Realno_govore i
Gost

Normalno da je trenirao ali sto Bosnji objasnjavati da bi procitao stranicu moras je citati,nego Bosnji to moras nacrtati

wpDiscuz