Sport Centar

Prosinečki već primoran skratiti spisak za nekoliko imena: Imamo to što imamo, šta se može

Spisak nogometne reprezentacije BiH za američku turneju počeo se smanjivati i prije zvaničnog okupljanja krajem sedmice.

Prosinečki već primoran skratiti spisak za nekoliko imena: Imamo to što imamo, šta se može

Kako se približavaju utakmice Zmajeva protiv SAD i Meksika, tako sve jasnije postaje kakav su nonsens sa zakazivanjem tih mečeva učinili odgovorni u Nogometnom savezu BiH.

Kao prvo, s obzirom da susreti neće biti upriličeni u zvaničnim FIFA-inim terminima, u startu je bilo jasno da novi selektor Robert Prosinečki, ni kriv ni dužan, neće moći računati na ključne igrače.

Drugo, utakmice se igraju na drugom kraju svijeta, što je veoma nezgodno za sve naše fudbalere, osim za Harisa Medunjanina, koji će praktično biti “domaćin” u Sjedinjenim Državama. Tek što su krenuli na pripreme sa svojim klubovima, morat će se pojaviti u Zenici 21. janura, kada je zakazano okupljanje, a svega nekoliko dana kasnije ići na daleko putovanje kroz nekoliko vremenskih zona. Kada konačno dođu u Los Anđeles, sigurno je da, najblaže rečeno, neće biti u optimalnoj takmičarskoj formi.

Treće, krajem januara se zaključuje i zimski prelazni rok, tako da igrači koji imaju namjeru promijeniti sredinu također neće biti u mogućnosti putovati sa reprezentacijom. Naprimjer, Muhamed Bešić.

Upravo se nogometaš Evertona prvi ljubazno zahvalio Prosinečkom na pozivu i javio da neće ići u SAD. Em ga klub ne pušta u ovom terminu, em sam Bešić pregovara sa nekoliko klubova o eventualnom transferu.

Također, kako je za SCsport.ba potvrdio selektor Zmajeva, još nekoliko fudbalera je otpalo sa šireg spiska.

“Više ćemo znati danas popodne. Izvjesno je da nema Bešića, a vrlo vjerovatno nećemo moći računati ni na Armina Hodžića i Zorana Kvržića. Ali, dobro, ništa strašno. Šta se može. Imamo to što imamo. Ovo će svakako biti prilika za igrače iz domaćeg prvenstva i klince iz U-21 reprezentacije da pokažu šta mogu. U Istanbulu će nam se još priključiti Ibrahim Šehić, iz Turske će zajedno sa nama letjeti za SAD. U Americi će nas čekati Medunjanin i to je to”, kaže Prosinečki.

Sigurno je da ga ne čeka lagan zadatak. Za svega nekoliko dana mora skrojiti ekipu za okršaje sa nimalo naivnim protivnicima, i to od igrača koje praktično ne poznaje… A sve zahvaljujući nekome iz NSBiH, ko se dosjetio da dogovori ove prijateljske utakmice.

fudbalska reprezentacija bihrobert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI