Sport Centar

Prosinečki: Dobro je da se Bešić vratio, Duljević može puno bolje, o Višći nemamo šta pričati

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki najavio je u januaru, prilikom preuzimanja bh. selekcije, kako će Zmajevi igrati lijep nogomet, a nakon šest odigranih mečeva čini se kako je na pravom putu.

Prosinečki: Dobro je da se Bešić vratio, Duljević može puno bolje, o Višći nemamo šta pričati

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki najavio je u januaru, prilikom preuzimanja bh. selekcije, kako će Zmajevi igrati lijep nogomet, a nakon šest odigranih mečeva čini se kako je na pravom putu.

Posebno se to odnosi na posljednje četiri utakmice u kojima je bh. selekcija igrala u najjačem sastavu i u kojima nije doživljela nijedan poraz iako smo igrali protiv učesnika Svjetskog prvenstva – Senegala i Južne Koreje.

Mnogi smatraju da je upravo selektor vratio reprezentaciju BiH u život, ali Prosinečki je u razgovoru za portal Klix.ba ipak istakao kako su za dobre partije najviše zaslužni sami igrači.

“Komentari nakon utakmica su uvijek različiti i uvijek će se razgovarati o tome kako igra reprezentacija. Svi prate reprezentaciju i svi žele da napravi najbolji mogući rezultat. Mogu samo reći da su momci ovu cijelu turneju odradili maksimalno, pogotovo jer su bili umorni nakon završenih klupskih obaveza. O putu do Koreje i nazad neću ni da pričam. Sve te napore momci su podnijeli najbolje što mogu. Ne znam kakva je prije bila atmosfera u reprezentaciji ili kako smo igrali. Uglavnom, imamo dobru atmosferu, a upravo bez nje se ne mogu praviti dobri rezultati. Bitno je i što su momci željni dokazivanja”, rekao nam je Prosinečki.

Selektor BiH je istakao da ekipa igra onako kako je bila i njegova vizija prije dolaska.

“Prilikom predstavljanja sam rekao da želim da BiH igra pravi nogomet. Na dobrom smo putu, pogotovo jer je došla smjena generacija. Ona nije nimalo jednostavna, jer su otišli igrači poput Spahića, Misimovića, Mujdže, Ibiševića, Lulića, Medunjanina… To je puno kvalitetnih igrača. Od onih igrača koji su htjeli ostati napravili smo okosnicu zajedno s igračima iz mlade reprezentacije, koja igra odlične kvalifikacije, te najbolje iz Premijer lige BiH i napravili smo ekipu koja je pokazala da može igrati na visokom nivou”, istakao je Prosinečki.

Na posljednje četiri utakmice selektor je često mijenjao stoperski par, a evidentno je da su imali problema prilikom iznošenja lopti kada su pod pritiskom.

“Prema mom mišljenju tu nema problema. Oni mogu napraviti grešku, jer ako ja želim da se igra tako u datom trenutku i ako je to neka moja vizija, onda je normalno da se nekad uputi loš pas. Ja tražim da se razigraju četiri igrača posljednje linije zajedno s golmanom. Normalno je da ima grešaka. BiH je u prošlosti imala puno problema i moja vizija je da vidim koji je to najbolji stoperski par. Primili smo samo dva gola i to jedan kada su igrali samo igrači iz domaće lige. Drugi smo primili protiv Koreje. Na kraju ispadne da je defanzivna linija puno bolje odigrala od ofanzivne. Neko je igrao malo više, neko manje, ali svi su dali sve od sebe pa ćemo vidjeti je li to dovoljno”, kazao je.

Na bočnim pozicijama igrali su novi igrači poput Ćivića, Todorovića, Nastića…

“Godinama imamo problem s desnim bekom, gdje se promijenilo puno igrača. Imali smo tu Bičakčića, Vranješa i još poneke igrače, ali nismo našli pravu alternativu još od Mujdžinog odlaska. Morali smo početi tražiti alternativu. To smo tražili protiv Bugarske i Senegala, kada su igrala dva različita igrača na toj poziciji. Tada nismo mogli koristiti igrače iz mlade reprezentacije koja je imala kvalifikacionu utakmicu. Sada smo u ekipu iz tog sastava doveli Čivića, Todorovića i Lončara, koji su igrali dobro u posljednje vrijeme. Dali smo im šansu i mislim da su odigrali veoma dobro. Smatram da smo dobili širinu i konkurenciju. A zdrava konkurencija je najbolja”, podvukao je Prosinečki.

Vezni red s Pjanićem, Bešićem i Cimirotom je izgledao dobro, iako su napravili nekoliko grešaka.

“Imamo mi tu još i Sarića i Lončara pa ćemo koristiti njih petoricu. Bitno mi je da nam se Bešić vratio. Veoma nam je važan jer ima bogato igračko iskustvo, trkačku moć i znanje te je sigurno dobro što se vratio. U drugom poluvremenu utakmice protiv Južne Koreje bio je naš najbolji igrač”, smatra selektor koji se dotakao i nastupa Višće i Duljevića.

“Duljević može puno bolje. Nemojte da se oduševljavamo s dvije dobro poslane lopte. Sigurno je da on može puno više. Svi čekamo da pređe na jedan novi, bolji nivo, jer on ima kvalitet. Mislim da on to može puno, puno bolje. S druge strane, Višću pratim sedam godina u Basaksehiru. Sazrio je kao igrač i nevjerovatno je motoričan i brz, a zna igrati lopte. O njemu nemamo šta puno pričati, jer se radi o igraču koji dominira u turskoj ligi. Dobro je što je postigao hat-trick da mu poraste samopouzdanje”, kazao je.

Prosinečki trenutno boravi u Zagrebu, ali naglašava da će u narednom periodu boraviti na relaciji Zagreb-Sarajevo.

“Žao mi je što nemamo nikakvih utakmica i dešavanja do septembra. Potom slijedi Liga nacija, a nakon samo tri dana okupljanja igramo utakmicu protiv Sjeverne Irske. Ali, šta je, tu je. Posjetit ćemo opet puno igrača, veseliti se njihovim dobrim igrama i rezultatima te se lagano pripremati za Ligu nacija”, rekao nam je Prosinečki za kraj razgovora.

edin viscafudbalska reprezentaciija bihharis duljevicrobert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI