Sport Centar

Promjene od iduće sezone: Prvak BiH igrat će najmanje četiri evropske utakmice

Krovna kuća evropskog fudbala UEFA odlučila je uvesti novitete u kvalifikacije za Ligu prvaka i Evropsku ligu od sezone 2018/19.

Promjene od iduće sezone: Prvak BiH igrat će najmanje četiri evropske utakmice

Krovna kuća evropskog fudbala UEFA odlučila je uvesti novitete u kvalifikacije za Ligu prvaka i Evropsku ligu od sezone 2018/19.

Promjena u samom formatu takmičenja nije bilo. Dakle, u grupnoj fazi evropske elite i dalje će se takmičiti 32 kluba koji će biti podijeljeni u osam grupa.

Promjene se tiču procesa kvalifikacija, distribucije novca i građenja klupskog koeficijenta, prenosi Faktor.

Branilac naslova u Ligi prvaka i osvajač Evropske lige imaju osigurana mjesta u grupnoj fazi elitnog klupskog takmičenja.

Po četiri mjesta u grupnoj fazi Lige prvaka rezervisana su za Špance, Nijemce, Engleze i Italijane. Njima će se pridružiti prvaci i viceprvaci Francuske i Rusije. Na direktan plasman u Ligu prvaka mogu da računaju prvaci Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske.

Ukoliko je branilac trofeja u Ligi prvaka već osigurao plasman u elitno takmičenje kroz svoje nacionalno prvenstvo, upražnjeno mjesto popunit će šampion Češke koji bi inače morao u kvalifikacije.

Ukoliko je osvajač trofeja u Evropskoj ligi već osigurao plasman u grupnu fazu Lige prvaka kroz svoje nacionalno takmičenje, upražnjeno mjesto pripast će trećeplasiranom iz francuske Lige 1 koji bi inače morao u ligašku stazu kvalifikacija.

Važno je napomenuti da jedna asocijacija može imati najviše pet predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka.

Prvak Bosne i Hercegovine startovat će od prvog kola kvalifikacija. Pored prvoplasirane ekipe iz BiH, od prve runde kvalifikacija startuju prvaci Farskih Ostrva, Velsa, Malte, Litvanije, Sjeverne Irske, Luksemburga, Armenije, Crne Gore, Estonije, Makedonije, Latvije, Gruzije, Rep. Irske, Albanije, Finske, Islanda, Moldavije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Kazahstana, Srbije, Bugarske, Azerbejdžana, Norveške, Kipra, Škotske, Izraela, Švedske, Poljske, Bjelorusije i Danske.

Sedamnaest klubova koji uspješno završe posao u prvoj rundi kvalifikacija nastavljaju takmičenje u drugoj rundi, a tu će im se priključiti šampioni Rumunije, Hrvatske i Austrije.

Deset klubova pobjednika mečeva druge runde kvalifikacija odlaze u treće kolo i tu im se priključuju prvaci Grčke i Holandije. Šampionska staza kvalifikacija bit će kompletirana play-offom u kojem će učestvovati šest klubova iz trećeg kola i prvaci Češke i Švicarske.

Dodajmo da će svaka ekipa eliminirana u kvalifikacijama za Ligu prvaka, imati još jednu šansu u Evropskoj ligi. Dakle, prvak Bosne i Hercegovine igrat će najmanje četiri evropske utakmice.

evropska ligaliga prvakauefa
KOMENTARI

KOMENTARI