Sport Centar

“Medvjedi skaču uz orkestar truba”

Ekspanzija Interneta i posebno pojava YouTube video servisa omogućili su neslućene prilike i prostor kretivnim ljudima širom svijeta da sebe i svoj rad promovišu na jednostavan i besplatan način, šaljući svoju poruku i stav(ove). Uz upozorenje na sadržaje pojedinih pjesama koje možete slušati isključivo "na vlastitu odgovornost" donosimo vam priču o ekipi sa tribine najvećeg (Olimpijskog) stadiona u našoj državi.

“Medvjedi skaču uz orkestar truba”
FOTO: Detalj iz spota "Zveket" ekipe Strava škola

Sarajevska rock'n'roll škola odavno je svršena, njeni polaznici maturirali, završili fakultete, ispolagali sve svoje ispite i već su godinama u (zasluženoj) penziji – iako mediji i dan-danas, sa sjetom i sa ponosom (s pravom, rekli bi) evociraju uspomene na kraj osamdesetih i ogromnu popularnost sarajevskih bendova i muzičara širom bivše nam države.

Razvoj novih tehnologija i telekomunikacija omogućio je pristup Internetu gotovo svakom domaćinstvu na planeti, a prednosti World Wide Weba itekako koriste mladi kreativci kako bi svoj rad prezentovali široj publici. Red Bull već nekoliko godina organizuje takmičenje za najbolje MC-jeve, a kada neko osvoji prvo mjesto – zaslužuju da im se posveti nekoliko linija teksta.

Javnosti je malo poznato da dio najvatrenijih navijača FK Sarajevo gaji ljubav prema hip-hopu, a još 2009. godine pojavljuje se prvi singl MaJaBa ekipe i stvarka “Vutraspektiva” u kojoj je svoju (sporednu) ulogu našao i legendarni francuski fudbaler, a danas trener Real Madrida – Zinedine Zidane.

MaJaBa su opjevali i nedodirljive Sarajevske djevojke, u pjesmi Ratatam” iz 2010. godine u kojoj će se manje-više pronaći svaki mahalaš i haustorče iz glavnog grada Bosne i Hercegovine. Inače, cijeli album MaJaba objavljen je na YouTube kanalu kojeg možete pronaći na ovom linku.

Ekipa se okuplja i oko projekta Strava škola, a na scenu dolazi (ili se transformiše) Bezbeli Ćane.

Ukoliko ste pregledali gornjih nekoliko video uradaka i poslušali šta imaju za reći, sigurno će vam se dopasti i Ćanetova živa izvedba “Oko 100”

Borba protiv medvjeda, čini se, zvanično je objavljena 2013. godine video spotom za pjesmu “Medvjedi”.

Godine 2015. Strava škola zaokružuje priču sa bendom i snima spot za pjesmu “Zveket” koja je posvećena teškom životu uličnih zečeva u gradu u kojem vladaju medvjedi.

Maajka svih repera sa ovih prostora, Edo Maajka 2016. godine snima pjesmu sa Helem Nejse, još jednim pseudonimom sarajevske ekipe hip hopera. U spotu “Nemam” pratimo avanturu trojice pedesetogodišnjih dječaka, koji voze romobile, igraju lopte i žmire, ali svaku igru im prekinu odrasli.

Helem nejse su za 50. rođendan nepopularne radio emisije odlučili, “uz lijepo druženje, pijančenje i nagrđivanje” izdali i video uradak “Ajfer sanjo”.

Sredinom 2016. godine, sa potpisom Stihomira Klepića, odgovoreno je i na optužbe da su titule FK Sarajevo “kupljene” – jer je, ionako, prema pričama sarajevske čaršije, svaki tuđi uspjeh “kupljen, neregularan, preko štele”... Od Amidže do Haseta, Benje Isovića do Benke, kamiondžije i punca, do Koševa i Machester Uniteda…

Welcome to rajvo'Sa. R.I.P. Gojzer

fksarajevohip hophorde zlamajabapitaristihomir klepićstrava škola
KOMENTARI

KOMENTARI

Ult
Gost

Ultragotiva hordedobrilla

wpDiscuz