Sport Centar

Prce: Ružno je vidjeti kad se stariji igrač vuče po terenu, povući ću se kad ne budem u formi

Malo smo bili kratki sa vremenom, ali nadam se pobjedi nad Estonijom. Kvalitetniji smo tim i blagi favoriti u duelu s njima i nastojaćemo da to opravdamo, kaže Nikola Prce, rukometni reprezentativac BiH i lijevi bek poljskog Azotyja, uoči večerašnjeg (20 sati) prvog meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj 2019, koji Zmajevi danas igraju protiv Estonije.

Prce: Ružno je vidjeti kad se stariji igrač vuče po terenu, povući ću se kad ne budem u formi

Pored baltičke zemlje, rival BiH u grupi 6 je Švajcarska. Prce respektuje Estonce, ali  Švajcarce ipak vidi kao glavnog rivala na putu ka baražu.

“Estonci imaju nekoliko igrača u njemačkoj ligi koji su kvalitetni, ali je nepoznanica u kojem sastavu će nastupiti. Igrali smo ranije u kvalifikacijama sa njima, znali su i da nas dobiju. Ukoliko budemo bolji od njih, ostaje nam da igramo to ‘finale za baraž’ sa Švicarcima, koji imaju jaku ekipu i mislim da su takođe favorit u duelima sa Estonijom”, kazao je Prce u razgovorui za “Nezavisne”.

Ukoliko prođete Grupu 6, možete li preko baraža do SP?

To će biti jako teško, u baražu će biti ekipe od šestog mjesta pa nagore sa Evropskog prvenstva u Hrvatskoj koje se igra naredene godine. Ne treba da se zavaravamo, tu nikoga ne možemo dobiti lako. Treba mnogo stvari da se poklopi kao što su protivnik u žrijebu, naš dobar dan kao i faktor sreće. Kada bi nas sreća u žrijebu pomazila, mislim da bismo imali dobre šanse.

Nedavno ste postigli 500. gol u dresu Azotija, kako Vam je u Poljskoj i kolike su klupske ambicije u ovoj sezoni?

Tu sam već četiri godine. Poljaci imaju sličan jezik nama, dosta zajedničkih riječi i nije mi bilo teško da se uklopim. Slavenski su narod kao i mi, imamo sličan temperament i mogu reći da se radi o ljubaznim ljudima. Nije baš blizu BiH, klima nije najbolja, hladnije je nego u rodnoj Čapljini, ali da se izdržati. Poslije Španjolske, Poljska mi je najdraža od svih zemalja u kojima sam igrao. Imamo ozbiljan tim, stigao nam je Marko Panić i još nekoliko pojačanja. Imamo ekipu koja može da dođe do drugog mjesta i sa njega skine Wislu Plock. Zasad nam dobro ide. Na međunarodnom planu cilj je ulazak u grupnu fazu EHF kupa. To se ne gleda kao uspjeh, nego kao nešto što je pod moranje. Nismo imali sreće u žrijebu gdje smo za rivala za ulazak u grupe dobili danski Hostebro, koji je jaka ekipa. Bilo je mnogo lakših ekipa za dobiti, ali šta je tu je.

Imate 37 godina, koliko još planirate da igrate?

Zaista ne znam, osjećam se dobro, a kada vidim da to nije više to, povući ću se i prepustiti svoje mjesto mlađima. Ružno je vidjeti kada se neko stariji vuče po terenu, ali na svu sreću ja sam još u dobroj formi, osjećam se sjajno. Planiram i da igram na Svjetskom prvenstvu ukoliko se na njega plasiramo i ako mogu da pomognem. Ako ne budem mogao, prepustiću svoje mjesto mlađima.

Koji period karijere na klupskom planu Vam je najbolji?

Najljepše mi je na individualnom planu bilo dok sam igrao u Španjolskoj, gdje sam proveo šest godina. Bio sam 2009. godine, kada sam igrao u Octaviju iz Viga, treći strijelac u tada najjačoj ligi svijeta. Imali smo sjajan tim, iako smo bili ekipa za opstanak. Došli smo i do završnice Kupa kralja, gdje su igrale ekipe poput Barcelone, Portland San Antonija i Ademar Leona. Što se tiče ekipnog uspjeha, u najljepšem sjećanju mi je ostalo osvajanje EHF kupa sa Pick Segedom 2014.

Koliko Vam tokom godina u inostranstvu nedostaje rodna Hercegovina, koju odmila zovete “Kalifornija” i ističete vezanost za nju?

Uvijek mi nedostaje, ali dugo sam vani pa je to sada mnogo lakše podnijeti. Dok sam bio mlađi, znao sam da izmišljam neke stvari kako bi ostao dan ili dva više i kasnije se priključio pripremama klubova. Sada se situacija promijenila, zreliji sam i nije isto kao kada sam imao dvadesetak godina.

nikola prce
KOMENTARI

KOMENTARI