Sport Centar

Povratak vrhunske košarke u Sarajevo: Bosna Royal iduće sezone u Ligi prvaka?

Rukovodstvo Košarkaškog kluba Bosna Royal Jelly nalazi se pred velikim pitanjem - u kojem takmičenju će naredne sezone nastupati?

Povratak vrhunske košarke u Sarajevo: Bosna Royal iduće sezone u Ligi prvaka?

Vrlo primamljivo za Studente djeluje FIBA-ina Liga prvaka, za koju može podnijeti aplikaciju Bosna, s obzirom da je drugoplasirani tim bh. prvenstva, a da aktuelni prvak Igokea nema namjeru to učiniti.

Riječ je o veoma snažnom takmičenju, koje je dobilo dodatni kredibilitet činjenicom da je Euroliga već zaključila listu od 16 učesnika i da se mnogo pristojnijih evropskih klubova, ogorčenih statusom koji uživaju neke “zaštićene” ekipe u tom takmičenju, sve više priklanja FIBA-inoj verziji Lige šampiona.

No, nastup u ovom natjecanju bi mnogo i koštao, a u Bosni još uvijek razmatraju da li bi im se taj finansijski rizik isplatio.

“Liga prvaka je ozbiljno takmičenje, koje iziskuje značajno ulaganje i za koje bismo, vjerovatno, igrali kvalifikacije. Čak ni ozbiljna ekipa ne bi bila garant plasmana u grupu. No, i u slučaju poraza u kvalifikacijama za Ligu prvaka imali bismo prolaz u grupnu fazu FIBA-inog Europa Cupa. U svakom slučaju, bez jake finansijske podrške u ovo se nećemo upuštati”, kazao je, u izjavi za “Dnevni avaz”, Bosnin direktor Damir Krupalija.

Druga opcija je – druga liga. Tačnije, druga ABA liga. Iz sjedišta regionalnog takmičenja već su se Bosninim čelnicima pričali na tu temu, iako, ruku na srce, još nije ni zvanično potvrđena informacija o pokretanju tog natjecanja.

“Nama bi to takmičenje odgovaralo, igrali bismo protiv ekipa koje imaju tradiciju, kvalitet bi bio na višem nivou, privukli bismo publiku i, na koncu, imali šansu da se probijemo i u prvu ABA ligu”, kazao je Krupalija.

Jedno je, pak, izvjesno. Bosna će sigurno izabrati učešće u jednom od pomenutih takmičenja, jer kroz domaće prvenstvo sigurno ne može privući ozbiljnije sponzore i igrače.

kkbosnaroyal
KOMENTARI

KOMENTARI