Sport Centar

Povratak otpisanih: Rukometne Zmajeve sada čeka borba s najvećim protivnikom, euforijom

Ništa nije ukazivalo na happy end. Nekoliko dana prije meča bh. rukometaša sa Švicarskom počela se osjećati negativna atmosfera.

Povratak otpisanih: Rukometne Zmajeve sada čeka borba s najvećim protivnikom, euforijom

Ništa nije ukazivalo na happy end. Nekoliko dana prije meča bh. rukometaša sa Švicarskom počela se osjećati negativna atmosfera. Povrede glavnih igrača unijele su veliku dozu nepovjerenja prema Bilalu Šumanu i njegovim momcima. Poraz u drugom prijateljskom meču od Saudijske Arabije tek je dodatno utrljao taj gorak okus. Sve je bilo protiv Zmajeva.

Međutim, na radost svih nas, crne prognoze nisu se ostvarile. Naši rukometaši su istrčali na teren i velikom borbom “ispržili” Švicarce.

A zaista je sve loše počelo, od starta priprema. Reprezentacija se okupila u Sarajevu u krnjem sastavu, bez ključnih igrača Nikole Prcea, Ivana Karačića te Senjamina Burića, a da loše vijesti dolaze u velikom paketu, potvrdila je i poruka iz EHF-a, koja je glasila: ”Elmir Građan ne može nastupati za BiH!”.

Svi su u nevjerici dočekali i susrete sa Saudijskom Arabijom, a oni su igrani čak u Beogradu. Iako su svi tada mislili da Šuman ne zna šta radi, selektor nas je razuvjerio. Znao je Bili odlično šta radi. Odveo je momke daleko od pritiska, odigrao dva duela sa Arapima i vidio na kojem je nivou naša selekcija, opipao slabe tačke, ali i osmislio nekoliko tajnih oružja. Šuman je, također, pomno analizirao Švicarce.

Naš tim u Švicarsku je ispraćen uz pesimistične najave, kako u medijima, tako i na društvenim mrežama. Niko nije vjerovao. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo unaprijed su proglašene završenim za BiH.

I to je, vjerovatno, proizvelo onaj inat. Silan, bosanski. Ljuti što su unaprijed otpisani, naši momci su stisnuli zube i ginuli kao da sutra ne postoji. Ta borba, pogotovo u drugom poluvremenu, donijela je senzacionalan rezultat. Još kad pobrojite sve one stative, shvatite da su Švicarci izbjegli i veći degenek.

Bilal Šuman? Da, ovo je njegova pobjeda. Bio je ratnik kao igrač, ništa manje ne očekuje od svojih izabranika. Psiholog, pedagog, nazovite to kako hoćete, ali popularni Bili jednostavno zna uskomešati tu uzavrelu krv. On je tvorac ovog čuda neviđenog, trijumfa kojem se malo ko nadao.

Znakovita je u ovoj priči jedna činjenica. Unazad dvije godine, ovo je prvo gostovanje na kojem nije bilo problema finansijske prirode. Novo čelništvo Saveza i reprezentacije na vrijeme je obezbijedilo sve uslove, tako da igrači nisu morali davati ništa iz svog džepa ili strahovati da će biti izbačeni iza hotela. E, to je za svaku pohvalu.

Ipak, ovaj tekst treba zaključiti sa riječima opreza. U subotu nas čeka novi okršaj sa Švicarskom, ali sada atmosfera neće biti za inata, već za zdravog razuma, jer vladati će euforija. Naši rukometaši sada moraju biti hladne glave i ne zanositi se ovom pobjedom, nego istu potvrditi u Mejdanu. Iskustvo nas uči da pobjeđujemo, ali i gubimo kada se to najmanje očekuje…

rukometna reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI