Sport Centar

Pokrenuta inicijativa za uvođenje džudo sporta u bh. škole: Slijediti primjer Holandije, Francuske,…

Uvođenje džudo sporta u škole se pokazalo u svijetu kao vrlo pozitivno, a u prilog tome ide i činjenica da UNICEF smatra de je džudo sport jedan od najboljih sportova za mlade.

Pokrenuta inicijativa za uvođenje džudo sporta u bh. škole: Slijediti primjer Holandije, Francuske,…

Uvođenje džudo sporta u škole se pokazalo u svijetu kao vrlo pozitivno, a u prilog tome ide i činjenica da UNICEF smatra de je džudo sport jedan od najboljih sportova za mlade.

Projekt “Džudo u škole” već se provodi u Srbiji, Hrvatskoj, Japanu, Francuskoj i Holandiji, a donio je odlične rezultate. Pokazalo se da je džudo vrlo učinkovit u prevenciji vršnjačkoga nasilja, kod usvajanja zdravih životnih navika, timskog rada, razvoja pozitivnih vrijednosti, tolerancije i samokontrole.

Do sada u Bosni i Hercegovini nije se govorilo na ovu temu, ali predsjednik sportske organizacije ON 1 Karim Hebib ozbiljno govori na ovu temu.

– Mi smo o tome govorili prije izvjesnog vremena što je u medijima i zabilježeno. Obzirom da smo pokretači mnogih pozitivnih procesa vezanih za džudo sport koji je nažalost u Bosni i Hercegovini u zaostatku za susjednim zemljama prije svega u pogledu organizacije, sistema, educiranog sposobnog i stručnog kadra, ambicioznih i kreativnih ljudi.

Ovaj prelijepi olimpijski sport se sveo na fokusiranje na par pojedinaca koji spadaju u kategoriju vrhunskih sportista i koji ostvaruju sportske rezultate u džudu na svjetskoj sceni u određenim težinskim kategorijama.

Međutim, sport nije i ne smije samo i isključivo biti privilegija pojedinca niti se sport može prezentirati isključivo kroz pojedinca pa makar to bio i individualni sport jer je to sebično i neprimjereno, sport se mora razvijati i biti dostupan svima – kazao je Hebib.

Dodao je da njihovu zvaničnu inicijativu da se džudo sport uvede u škole su prezentirali u Ministarstvu civilnih poslova BiH na sastanku sa ministrom Adilom Osmanovićem uz prisusto naše delegacije i inostranih saradnika.

– Mi kao pokretači ove inicijative smo istakli da ćemo ovu inicijativu proslijediti JSBiH koji treba i koji je obavezan voditi ovakve projekte kao što to rade ostali džudo savezi, naravno ako naš savez za to pokaže interesiranje, znanje i sposobnosti da taj projekat implementira. Džudo u škole su uveli i naši susjedi Hrvatska, Srbija, Slovenija i drugi, nema potrebe da mi u tome zaostajemo.

Ukoliko JSBiH i čelnici saveza ne pokažu interesiranje i sposobnosti za sprovođenje naše inicijative to će značiti da taj isti naš krovni savez očito treba korjenite promjene obzirom da dvadesetak godina nije bilo realizacije značajnijih projekata, kao ni organizacije zvaničnih seniorskih takmičenja Evropskog ili Svjetskog prvenstva ili Grand Prix ili Grand Slam turnira koji su mjerilo u pogledu organizacije takvog tipa. Izuzev kadetskih ili juniorskih turnira i prvenstava koje su JSBiH i njegovi čelnici dobili da organizuju – istakao je Hebib.

Predsjednik ON1 kluba ističe da je jednostavno provjeriti koliko je sredstava, donacija, grantova, sponzorskih sredstava i ostalog prošlo u proteklom periodu kroz JSBiH, JSFBiH i klubove koje vode funkcioneri tih saveza i ostale džudo instance u BiH.

– Zasigurno ćemo doći do znatnog iznosa sredstava koji je očito negdje utrošen ali u kapitalne razvojne džudo projekte evidentno nije, što nam svjedoči organizacija i nivo džudo sporta u Bosni i Hercegovini. Pozitivne pomake pokazuje i na tome treba čestitati sportskim radnicima u JSRS klubovima u Banja Luci i Istočnom Sarajevu i ostalim gradovima koji su načinili izvjesne promjene u rukovodstvu saveza te se evidentno trude i rade na poboljšanju kvalitete džudo sporta u Bosni i Hercegovini što svjedoči i činjenica da gotovo 3/4 reprezentacije čine takmičari iz tih klubova što se može vidjeti iz zvaničnih prijavnih lista na zvaničnim međunarodnim takmičenjima – dodaje Hebib.

Uz to treba i izdvojiti i klubove u Hercegovini i istaknuti jedan džudo klub iz Mostara koji organizuje jedan od najjačih turnira za mlade u regionu i mnogo radi na razvoju džudo sporta.

– Izuzetak je nažalost centar države i glavni grad u kome bi po svim parametrima džudo trebao biti najrazvijeniji obzirom na sve pogodnosti međutim, upravo je suprotno. Projekat uvođenja Džudo sporta u škole bi se mogao relativno brzo implementirati. Projekat koji smo izradili bi bio lako provodljiv i vršio bi se u više faza – pojašnjava Hebib.

Cijena projekta će se precizno znati kada se dobiju informacije sa terena.

– Naravno za implementaciju tog taj projekat su potrebni ambiciozni i sposobni ljudi, kako bi se isti kvalitetno realizirao no mi ćemo pustiti JSBiH da da odgovor na našu inicijativu. Mi smo u sklopu ON 1 sportskog projekta našim radom u kratkom vremenu pokazali primjerom kako se može kad se hoće,kad se ima ideja,plan i kvalitetni i sposobni ljudi – dodao je Hebib.

Ističe dalje da njihova posljednja aktivnost koja je bila krajem mjeseca marta 2018. je pokazala koliko su ozbiljni u njihovim namjerama kada su doveli jedan od najjačih klubova na svijetu u Sarajevo, aktuelnog Evropskog klupskog prvaka Edelweiss sa kojima su u saradnji i partnerskim odnosima, a u čijoj je delegaciji bio legendarni džudista Ilias Iliadis.

– Naši prijatelji su boravili u Sarajevu a sve u cilju razvoja i jačanja našeg ON 1 sportskog projekta i džudo sporta u Bosni i Hercegovini. Mi smo tu da gradimo i razvijamo velike i dugoročne sportske projekte i da budemo od koristi djeci i mladima u cijeloj Bosni i Hercegovini. Naša najveća nagrada je kada vidimo sretne i zadovoljne mlade ljude koji vole sport, a poglavito džudo sport.

Potrudit ćemo se da svima u okviru svojih mogućnosti pomognemo ma odakle god dolazio i ma kako god se zvali, potrudit ćemo se da višedecenijska nepravda, monopol i sve negativno što je bilo u ovom sportu bude i ostane samo u ružnom sjećanju i ode u zaborav.

Nikome nećemo dozvoliti da nam se ispriječi ili da nas ometa u našem razvoju, sve prepreke ukoliko ih bude ćemo savladati. Mi koračamo naprijed skupa sa našim prijateljima i partnerima u cijeloj Bosni i Hercegovini i inostranstvu – dodao je Hebib.

karim hebibon 1
KOMENTARI

KOMENTARI