Sport Centar

Počinje rukometni Euro 2016. u Poljskoj

Počinje rukometni Euro 2016. u Poljskoj

Najboljih 16 reprezentacija smještenih u četiri grupe danas počinje takmičenje na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Branioc naslova je Francuska, predvođena Nikolom Karabatićem, koja je favorit i na ovom Euru, posebno kada se zna da su akutelni osvajači olimpijske i svjetske zlatne medalje.

Francuzi su u grupi A sa domaćinom Poljskom, te Makedonijom i Srbijom. Ako sagledamo realno onda je Francuska apsoultni favorit ove grupe, ako i cijelog prvenestva, iako tu nema Baracheta, Accambraya, ali kada su u ekipi Nikola Karabatić i Thiery Omeyer, onda je sve lakše.

Poljska je bila bronzana na SP u Kataru i sigurno da izabranici selektora Michaela Bieglera žele na domaćem terenu do medalje. Kvaliteta ne nedostaje, ali u grupi će vjerovatno gledati u leđa Francuskoj, dok ne bi trebali imati problema sa Srbijom i Makedonijom, dvije reprezentacije, koje će najvjerovatnije u međusobnom duelu odlučivati o 3. mjestu u grupi. Makedonija se kao i ranijih velikih takmičenja najviše oslanja na Kiru Lazarova, dok Srbija na prvenstvo dolazi bez dvije najveće zvijezde – Momira Ilića i Marka Vujina, ali adut selektora Dejana Perića je prvi strijelac Bundeslige Petar Nenadić.

U grupi B su naši zapadni susjedi – Hrvatska. Kauboji nakon dugo godina na veliko takmičenje dolaze kao ekipa kojoj se ne predviđa borba za medalju. Željko Babić, selektor Hrvatske, odlučio se na podmlađivanje, pa u sastavu nema Igoraa Vorija i Blaženka Lackovića, ali Hrvati ne bi trebali imati problema u grupi sa Bjelorusijom, Norveškom i Islandom, dok će im u drugoj fazi biti mnogo teže.

Island na prvenstvo dolazi kao jedna od rijetkih reprezentacija koja nema problema sa povredama, pa je realno očekivati da budu drugoplasirani u grupi iza Hrvatska. Borba za treće mjesto vodit će se između Norveške, koja se oslanja najviše na kolektivnu igru, i Bjelorusije, čija je glavna uzdanica Serhei Rutenka.

Grupa C ujedno je i grupa smrti, a tu se nalazi Slovenija, čiji je najjači adut selektor Veselin Vujović. Popularni Vuja, koji jedan od najboljih rukometaša svih vremena, u Zagrebu radi čuda, a to se očekuje i u slovenskoj reprezentaciji. Vujović na raspolaganju ima najboljeg srednjeg beka Evrope u ovom trenutku, sjajnog igrača Pick Szegeda Deana Bombača, od koga će u mnogome zavisiti igra popularnih zmajčeka. Prvi favorit grupe C je Španija, predvođena sjajnim stručnjakom Manolom Cadenasom i odličnim Arpadom Šterbikom na golu.

Njemačka na prvesntvo dolazi dosta oslabljena povredama, pa se Švabe čine kao reprezentacija koja bi nakon prve faze mogla kući. Šveđani na prvenstvo dolaze sa samo jednim srednjim bekom, te bez Kima Anderssona i Kima Ekdala du Reitza, pa je prolazak grupne faze realan, ali teško da mogu više od toga.

Grupa D čini se i najnetiresantnija. Danska je apsolutni favorit, a poslije Francuske prva su ekipa od koje se očekuje da osvoji zlato. Hansen i društvo ne bi trebali imati problema u grupi, iako na prvenstvo dolaze bez prvog pivota Tofta Hansena.

Rusija i Mađarska su dvije reprzentacije koje traže povratak vrh evropskog rukometa, ali teško da će i jedni i drugi moći više od prolaska u drugi krug.

Crna Gora je najveći autsajder prvenstva i traži prvu pobjedu na velikim takmičenjima. Čeka ih težak zadatak i najviše se uzdaju u dvije mlade zvijezde Vuka Borozana i Vladan Lipovinu.

Na ovom takmičenju učestvuje 16 reprezentacija, koje su podijeljene u četiri grupe. Svaka grupa ima svoju dvoranu.  Takmičenje se odvija u dvije grupne faze. Nakon prve grupne faze po tri prvoplasirane reprezentacije iz grupa A i B, te C i D će formirati nove grupe E i F za drugu fazu. Nakon druge grupne faze u u polufinale idu po dvije najbolje reprezentacije iz grupe E i F. Trećeplasirani timovi će boriti za peto mjesto, a četvrtoplasirani će razigravati za sedmo.

Parovi 1. kola Evropskog prvenstva za rukometaše, danas –

grupa A: Francuska – Makedonija (18 sati), Poljska – Srbija (20:30);
grupa B: Hrvatska – Bjelorusija (16), Island – Norveška (18:15).

Sutra

Grupa C: Španija – Njemačka (18:30), Švedska – Slovenija (20:45).
Grupa D: Crna Gora – Mađarska (18), Danska – Rusija (20.15).

bayernmilwaukee
KOMENTARI

KOMENTARI