Sport Centar

”Plakao sam nad srušenim stadionom, a sada mi je srce puno zbog evropske Grbavice”

Godina 1992. Sarajevom odjekuju granate. Mario Stanić, tadašnji nogometaš Željezničara sa suzama napušta Grbavicu i potpisuje za Croatiju, današnji Dinamo.

”Plakao sam nad srušenim stadionom, a sada mi je srce puno zbog evropske Grbavice”

Čast svim velikanima za koje je igrao, ali za Stanića prva ljubav zaborava nema. Željo je bio i ostao njegova jedina i najveća ljubav. Kako kaže samo jednom se može voljeti, a on je volio samo Želju, za ostale klubove kaže da su nastupi ibili čisti profesionalizam.

”Eh moj Željo, moja prva ljubav. Svi ostali klubovi za koje sam nastupao su samo profesionalizam, Željezničar sam volio. Taj klub mi je sve dao, on je od mene napravio čovjeka. Želji sam poklonio svojih prvih dvadeset godina, a tada je ljubav najjača i najiskrenija, ona dječačka. Jako sam se vezao za Želju”, rekao je Stanić za Dnevni avaz.

Stanić je imao priliku nastupati na velikim stadionima u Evropi, ali posebne uspomene ga vežu za Manijake.

”Ma Manijaci su jednostavno najbolji. To je nevjerovatna odanost i ljubav. To je filozofija.”

Stanić je za Dnevni avaz emotivno govorio i o odlasku sa Grbavice, te je najavio da će se rado odazvati akciji izgradnje južne tribine stadiona.

”Za dvadesetak dana bih trebao doći u Sarajevo, da uživo gledam željezničar, ne mogu zamisliti kako će me emocije savladati tokom utakmice. Sjećam se mog prvog odlaska na Grbavicu nakon rata. Srce me je zaboljelo i plakao sam nad srušenim stadionom. Sada ću ponosno uzdignuta čela, sa košpicama u ruci, ponovo na svoju Grbavicu, koja je ponosnija nego ikad’‘, rekao je Stanić i dodao:

”Kada dođe do izgradnje južne tribine na Grbavici, ja ću se vrlo rado odazvati akciji, i pomoći svom Želji koliko mogu, jer to je najmanje što mogu učiniti za klub”.

Mario Stanić je govorio i o reprezentaciji BiH, te je kao glavni problem ističe mogućnost postojanja viška ega kod igrača.

”Mislim da BiH nedostaje kontinuiteta, a bez toga nema uspjeha. Individualno, BiH je jaka i zaslužuje plasman na svako veliko takmičenje, međutim, očito iznutra fali nešto. Ne znam je li to višak ega pojedinih igrača i nemogućnost komunikacije, ali definitivno selektor zna u čemu je problem. Teško je Meši promijeniti sustav koji je bio ukorijenjen ranije.”

Mario se sjetio i bivšeg saigrača, Suvada Katane, koji je nesretno preminuo u 35. godini života.

”Bože, zašto uzimaš najbolje. Njegov odlazak zauvijek će mi predstavljati misteriju. Zašto i zbog čega je rano otišao? Bio je duša od čovjeka, uvijek spreman da pomogne. Bio sam tada shrvan bolom. Imao sam sreću da smo proveli u Želji dosta godina. Siguran sam da Katana sada s nekog boljem mjesta gleda svog Želju” zaključio je Mario stanić za Dnevni avaz.

fkzeljeznicarmario stanic
KOMENTARI

KOMENTARI

guzonja
Gost

Stana ljudino

wpDiscuz