Sport Centar

Pešić: Smiješno mi je kada pročitam da bi država trebala finansirati klubove

Svetislav Pešić, nekadašnji košarkaš i trener KK Bosna, dao je zanimljiv intervju portalu Bizlife.

Pešić: Smiješno mi je kada pročitam da bi država trebala finansirati klubove

U KK Bosna je došao na poziv Bogdana Tanjevića. Studirao je ekonomiju, diplomirao i želio je da radi. Ferid Bešlagić, nekadašnji ministar finansija Bosne i Hercegovine i predsjednik kluba ponudio mu je da bude direktor kluba, tako da je Pešić postao prvi sportski direktor u Jugoslaviji.

“Iako nikada nisam mislio da ću se baviti trenerskim poslom, to mi je očigledno bilo suđeno. Kada je Tanjević otišao u inostranstvo bilo je jako teško naći nekog ko će ga zamijeniti; jednostavno, on je bio autoritet i imao je zapažene sportske rezultate. Njegov odlazak je predstavljao, na neki način, prekretnicu za klub, jer je sve moralo da se radi ispočetka, došlo je i do smjene generacija i uspjesi su izostali. Moj posao, kao sportskog direktora, bio je i da pronađem novog trenera. Međutim, igrači su jednog dana otišli kod predsjednika kluba i rekli: ‘Mi hoćemo da nas Kari Pešić trenira’. Sekretar me je pozvao i rekao: ‘Pošto nisi našao nikoga, ti ćeš  biti trener’. Ja sam pristao, ali tu je nastao problem: nisam imao ideju kako da organizujem trening“, prisjetio se Pešić.

Tema je bila i odnos ekonomije i sporta. Pešić je u košarci pola stoljeća. Kao igrač, a potom i kao trener. Koliko se sport za to vrijeme promijenio, da li je danas zaista postao biznis?

Moderni sport odavno je postao biznis; i tu ne mislim samo na dva najpopularnija ekipna, fudbal i košarku, već i na sve ostale sportove. Meni je lično smiješno kada pročitam, recimo, da su Partizan i Crvena zvezda od nacionalnog interesa i da bi zato trebalo da ih finansira država. Ja potpuno razumijem zašto je kod nas to tako, ali u svijetu je to potpuno nezamislivo. Recimo, otkada su postali dio Evropske unije i Hrvati imaju problem, jer država uopšte ne finansira vrhunski sport. Ponavljam, shvatam da kod nas sport ne bi mogao da funkcioniše bez pomoći države, ali, kada dođu neka bolja vremena, kada se klubovi privatizuju ili se pronađe neki drugi način za organizovanje, onda će država moći da pomaže samo, naprimjer, omladinski sport“, rekao je Pešić, koji je nedavno bio i kandidat za preuzimanje košarkaške reprezentacije BiH.

bogdan tanjevicsvetislav pesic
KOMENTARI

KOMENTARI