Sport Centar

Penava: Imam kvalitet za NBA ligu, ali nemam ništa protiv povratka u Evropu

Ajdin Penava doskora je bio uvjeren da će nastaviti univerzitetsku karijeru, odnosno da će uporedo sa studijem odigrati i četvrtu sezonu za ekipu Marshalla u košarkaškoj NCAA ligi.

Penava: Imam kvalitet za NBA ligu, ali nemam ništa protiv povratka u Evropu

Ajdin Penava doskora je bio uvjeren da će nastaviti univerzitetsku karijeru, odnosno da će uporedo sa studijem odigrati i četvrtu sezonu za ekipu Marshalla u košarkaškoj NCAA ligi.

No, nije računao na poziv menadžera Radeta Filipovicha iz poznate američke agencije BDA, nakon kojeg je razmislio i prelomio; 22-godišnji Sarajlija odlučio je angažirati Filipovicha kao svog zastupnika i prijaviti se na NBA draft, što znači da je njegova univerzitetska karijera u Sjedinjenim Američkim Državama, barem kad je košarka u pitanju, već završena!

– Nakon NCAA turnira, razmišljao sam šta bi bio najbolji sljedeći potez, ostati na Marshallu, otići u neku drugu školu ili pokušati postati profesionalac. Negdje u to vrijeme dobio sam poziv Filipovicha, on je stupio u kontakt sa mnom i mojom porodicom, objasnio nam da sve manje seniora (igrači četvrte godine univerziteta, op. a.) odlazi u NBA i da razmislim o tome da već sada izađem na draft. Iznio mi je neko svoje viđenje, pozvao me na kamp u Santa Barbari, u blizini Los Anđelesa, i da nakon toga odlučim – objašnjava Ajdin u razgovoru za Dnevni avaz.

Dodaje da je u Santa Barbari dobio vrhunske uvjete za rad i da nakon toga izbor nije bio težak. Odluku je donio nakon konsultacija s roditeljima.

– Mislim da imam kvalitet za NBA ligu, ali ako bude tako suđeno, nemam ništa protiv ni da karijeru počnem u Evropi – kaže odlični krilni centar (206 centimetara), koji je sezonu završio kao najbolji bloker NCAA lige (4,1 u prosjeku), uz također odličnih 15,6 poena, 8,5 skokova i 1,9 asistencija.

Penava će do drafta u Njujorku (21. juni), gdje će se birati nove nade najjače svjetske lige, trenirati kako individualno, tako i u kampovima pojedinih NBA klubova.

Među ekipama koje su pokazale zanimanje za nekadašnjeg juniorskog reprezentativca BiH nalaze se Oklahoma City Thunder, Miami Heat, Sacramento Kings… No, garancije izbora na draftu nema niti se Ajdin time opterećuje.

– Neće biti kraj svijeta ni ako ne budem draftovan, opet postoji mogućnost odlaska u NBA. Siguran sam u sebe i to je najvažnije – rekao je Penava.

Na predstojeći draft se od naših igrača, pored Penave, prijavio i Džanan Musa, kojem se predviđa izbor u prvoj rundi (u dvije runde bit će izabrano ukupno 60 igrača).

Ajdin kaže da mu je do diplome na Marshallu preostalo još nekoliko ispita (studira biomehaniku).

– Sigurno ću se vratiti u školu kako bih priveo kraju studij i dobio diplomu – rekao je Penava.

ajdin penava
KOMENTARI

KOMENTARI