Otvoreno pismo predsjednika OSBiH: Salihović i Lagumdžija su iznijeli netačne informacije

Predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine (OSBiH) Alija Fatić, na osnovu informacija koje su objavile pojedine medijske kuće, uputio je otvoreno pismo svim medijima u Bosni i Hercegovini u kojem je  pojasnimo situaciju vezanu za ovaj sport u našoj državi.

FOTO: Odbojkaški savez BiH

“Kao Odbojkaški savez BiH imamo puno pravo da reagujemo na određene neistine koje su iznijete u javnost. OSBiH  član je Balkanske odbojkaške asocijacije (BVA), Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) i Svjetske odbojkaške federacije (FIVB). U 2018. godini ženska seniorska odbojkaška reprezentacija BiH učestvovala je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2019. godine. Odigrane su ukupno četiri utakmice, dvije domaće i dvije u gostima. Kvalifikacije nastavljamo i u januaru mjesecu 2019. godine sa domaćom utakmicom sa reprezentacijom Rumunije, u Lukavcu 9. januara kao i utakmicom u Latviji. Svaka utakmica kvalifikacija imala je direktan TV prenos, pa tako će utakmica u Lukavcu biti na direktnom prenosu na Sport Klubu”, navedeno je u otvrenom pismu predsjednika OSBiH.

Fatić navodi da se uspjeh koji je do sada postigla ženska odbojkaška reprezentacija BiH smatra kao jedan od najvećih u bh. odbojci, jer naš tim uvijek ima šanse da izbori plasman na EP 2019. godine.

“U 2018. godini mlađe reprezentacije BiH su uzele učešće na balkanskim prvenstvima: ženska juniroska reprezentacija, muška juniorska reprezentacija, ženska kadetska reprezentacija, te muška kadetska reprezentacija. Na Balkanskom prvenstvu U22 u Štipu/Makedonija naša ženska ekipa odbojke na pijesku zauzela je prvo mjesto i donijela prvo zlato što se tiče ovog sporta. Na turniru smo također učestvovali i sa muškim parom. Pored akcija bh. selekcija u 2018. godini realizovali smo i razvojne aktivnosti po projektima na koja smo aplicirali. Trenutno završavamo projekat “Renoviranje terena odbojke na pijesku” i krenuli smo sa aktivnostima za projekat “Igraj odbojku, rasti sa njom”. Do sada smo u sklopu projekta opremili 36 terena odbojke na pijesku i 2 terena odbojke na snijegu u cijeloj Bosni i Hercegovini”, saopćeno je u otvorenom pismu.

U tekućoj godini OSBiH također je uspješno održao i seminar “Tehnički kursevi za trenere” Level 1, na kojem je uzelo učešće ukupno 31 trener iz cijele BiH.

“Informacije do kojih smo došli putem medija, a koje su iznijeli Samir Salihović i Ekrem Lagumdžija su apsolutno netačni i odaju dojam da gospoda apsolutno nisu upoznata sa radom Saveza. Navodi da u BiH nema muške reprezentacije nije tačna, jer OSBiH se takmiči sa mlađim kategorijama u muškoj konkurenciji, kao i uodbojci na pijesku. Muška seniorska reprezentacija BiH je prijavljena za 2019 CEV Srebrnu ligu gdje smo također aplicirali i za organizaciju završnog turnira “Final 4”.

Liga će se igrati od 25. maja do 15. juna 2019. godine po sistemu domaćih i gostujućih utakmica. Bivši odbojkaši Salihović i Lagumdžija  i škola odbojke koju oni vode nije u sistemu Saveza BiH, i želimo da naglasimo da njih dvojica i sami rade sa djevojčicama. Niko od članova te škole odbojke nije registrovan i niti jedan odbojkaš/ica nije u reprezentaciji BiH u niti jednoj selekciji. Gospoda nisu licencirani treneri u OSBiH i ne takmiče se u niti jednoj ligi koju prepoznaje Savez ili sportski radnici u odbojci u BiH. U Kantonu Sarajevo se vrijedno i kontinuirano radi sa djecom i tome svjedoče mnogobrojni registrovani odbojkaški klubovi, a neki od njih su: OK ‘Novi Grad’ Sarajevo, OK ‘SA VOLLEY’ Sarajevo, ŽOK ‘Igman’ Ilidža, ŽOK ‘Alipašino polje’, OK ‘Bosna’ Sarajevo, OK ‘Vogošća’, OK ‘ORT’ Sarajevo, itd.

Svi navedeni klubovi imaju licencirane  trenere kao i licencirane igrače koje su budućnost bh odbojke i takmiče se trenutno u ligama BiH. Projekat koji Salihović i Lagumdžija spominju vidimo kao odvođenje mladih i perspektivnih odbojkašica sa naših prostora i otvaranje mogućnosti da ta djeca u budućnosti nose dres Turske, a ne BiH. Kao OSBiH smo kompetentni da razgovaramo i dajemo informacije o situaciji u bh odbojci i bili bismo veoma zahvalni ukoliko biste nam omogućili da o svim aktivnostima kao i određenim navodima javno govorimo.

Također, bili bismo zahvalni da u budućnosti podignemo saradnju na mnogo veći nivo i da sve naše aktivnosti budu propraćene sa vaše strane. Ovim putem medijima u BIH jasno dajemo do znanja do stojimo na raspolaganju za bilo kakve informacije vezano za odbojku, i da ćemo vrlo rado se odazvati vašem pozivu za gostovanje. OSBiH realizuje razvojne projekte širom BiH i podrška medija nam je od velike važnosti”, navedeno je u otvorenom pismu predsjednika OSBiH Alije Fatića.

alija fatićosbih