Sport Centar

Otvorena sarajevska žičara, među zvanicama bio i selektor Zmajeva Robert Prosinečki

Ljepotica iznad glavnoga grada Bosne i Hercegovine - sarajevska žičara, danas, 6. aprila 2018. je nakon više od 26 godina svečano otvorena.

Otvorena sarajevska žičara, među zvanicama bio i selektor Zmajeva Robert Prosinečki
FOTO: Prosinečki prisustvovao svečanom činu i značajnom trenutku za sve građane Sarajeva

Ljepotica iznad glavnoga grada Bosne i Hercegovine – sarajevska žičara, danas, 6. aprila 2018. je nakon više od 26 godina svečano otvorena.

Tačno 26 godina se čekalo da žičara iznad šehera ponovo poveže starogradsko naselje Bistrik s Vidikovcem na Trebeviću. Prije ceremonije otvaranja žičare, na dolaznoj stanici su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i glavni donator Edmund Offerman otkrili ploču posvećenu Rami Biberu, čuvaru prve sarajevske Trebevićke žičare.

Žičara je povezivala Bistrik na 583 metra nadmorske visine s Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektirali su je i sagradili Česi. Žičara je potpuno uništena tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Prilikom današnjeg svečanog otvaranja gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je zahvalio porodici Hofferman, koja je donirala značajna sredstva za Sarajevo i žičaru te također zahvalio građanima glavnoga grada BiH što su dio svečanog programa pod nazivom Trebević ponovo silazi u grad.

Među brojnim zvanicama koje su se našle na ceremoniji otvaranja žičare su i selektor fudbalske bh. reprezentacije Robert Prosinečki, koji je također bio pod snažnim dojmom prilikom održavanja svečanosti.

robert prosineckisarajevska zicara
KOMENTARI

KOMENTARI