Sport Centar

Otvoren 10. međunarodni simpozij “Nove tehnologije u sportu – NTS 2017”

U Olimpijskom muzeju u Sarajevu danas je svečano otvoren jubilarni, 10. međunarodni simpozij "Nove tehnologije u sportu - NTS 2017".

Otvoren 10. međunarodni simpozij “Nove tehnologije u sportu – NTS 2017”

Dvodnevni  naučni skup o temi  “Poduzetništvo i biznis u sportu” organizuju Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu (FASTO) i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH).

Ovogodišnja konferencija okupila je više od 200 studenata i 38 profesora iz Austrije, Hrvatske, Italije, Grčke, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Mađarske, Litvanije, Holandije i Bosne i Hercegovine.

Simpozij je otvorio dekan FASTO-a Safet Kapo, koji je naglasio da je NTS kao naučni i stručni  simpozij prerastao u platformu za uspostavljanje uspješnih komunikacija i saradnje između visokoškolskih institucija, sportskih saveza, olimpijskih komiteta, sportskih organizacija iz regiona i Evropske unije.

– Cilj simpozija je internacionalizacija, poduzetništvo u sportu i međunarodno projektno djelovanje. U okviru simpozija posebna pažnja će se posvetiti studentskoj mobilnosti, istraživanju i saradnji, s ciljem podizanje samopuzdanja mladih ljudi da hrabrije krenu ka studentskoj razmjeni, pisanju i implementaciji međunarodnih projekata – kazao je Kapo.

Učsnike simpozija pozdravili su i poželjeli im  uspješan rad premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar obrazovanja, kulture i sporta KS Elvir Kazazović i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Ovogodišnja konferencija okupila  je do sada najveći broj studenata iz inozemstva, među kojim  je i 50 studenata iz Austrije.

Osim što će predstavljati značajan podsticaj razvoju novih naučnih istraživanja iz oblasti sporta i okupljanja sportskih eksperata, simpozij će biti prilika za povezivanje sportskih, akademskih i kulturnih institucija BiH i iz regije.

Nove tehnologije u sportu - NTS 2017
KOMENTARI

KOMENTARI