Sport Centar

Osnivanje druge ABA lige 10. jula: Bosna siguran učesnik, Sloboda pod upitnikom

Osnivanje druge ABA lige sasvim je izvjesno. Takmičenje bi brojalo 12 klubova, a prema preliminarnom dogovoru BiH bi dobila dva mjesta.

Osnivanje druge ABA lige 10. jula: Bosna siguran učesnik, Sloboda pod upitnikom

No, zasada je misterija koji bi tačno klubovi iz naše zemlje popunili ta dva mjesta. Kako saznajemo, skoro je sigurna pozicija KK Bosna Royal, s obzirom da i rukovodstvo regionalne lige želi, zbog samog imidža takmičenja, vidjeti bivšeg evropskog prvaka u ovoj konkurenciji, a dodatni argument jeste taj i da su Studenti rezultatima u prošloj sezoni zaslužili učešće u drugoj ABA ligi (vicešampioni BiH).

Velika enigma, pak, predstavlja drugo mjesto. Predstavnici iz RS traže da upravo klub iz manjeg entiteta popuni tu poziciju, a dvije ekipe su zainteresovane za tu varijantu, Leotar iz Trebinja i Mladost iz Mrkonjić Grada.  S druge strane, “federalni” dio Košarkaškog saveza zahtjeva da to bude Sloboda, navodno su i u sjedištu ABA-e više naklonjeni Tuzlacima, naročito zbog tradicije i publike, koja bi vjerovatno ispunila Mejdan na većini utakmica u drugoj ABA ligi.

Skupština regionalnog takmičenja zakazana je za 10. juli u Zagrebu i na njemu će najvjerovatnije biti osnovana druga ABA liga i tada bi trebalo da se krene u izbor klubova koji će igrati u premijernom izdanju.

abakkbosnaroyalkkleotarkkmladostokksloboda
KOMENTARI

KOMENTARI