Sport Centar

Omerović za SC: Željo se mora osloniti na mlade, to je jedini ispravan put za naše klubove

Jedna od najboljih bh. košarkašica svih vremena Merhunisa Omerović ušla je u stručni štab Košarkaškog kluba Željezničar.

Omerović za SC: Željo se mora osloniti na mlade, to je jedini ispravan put za naše klubove

Kako sama ističe, njena funkcija bit će konsultantskog karaktera, a cilj joj je da prevashodno revitalizira omladinski pogon sarajevskog kluba, koji je prije desetak godina dominirao u ženskoj košarci BiH, a danas životari u prosjeku.

“Bit ću stručni savjetnik, tako sam se dogovorila s rukovodstvom i Edinom Ljubučić, koja je prvi trener u KK Željezničar i koja je dosad zaista imala previše obaveza u klubu. Mislim da ću je rasteretiti, barem što se tiče rada s mlađim kategorijama. Željo trenutno nije u najboljoj poziciji, a izlaz iz te situacije vidim upravo u tome što bi se trebali osloniti na mlade. Samo tako se Željezničar može i vratiti na staze uspjeha. Uostalom, pogledajte kako rade u Partizanu i Crvenoj zvezdi, ne treba izmišljati toplu vodu. Partizan opstaje i stvara rezultate ponajprije zahvaljujući svojim igračima”, ističe Omerović u razgovoru za SCsport.ba.

Iskusna sportska radnica, koja je tokom igračke karijere nosila dres Boksita, Jedinstva i Partizana, ima jasnu ideju na koji način KK Željezničar treba graditi vlastitu budućnost.

“Kod nas sve počinje i završava s parama. Danas trenira samo ono dijete čiji roditelji imaju novac. To je pogrešan put i tako nikad nećemo imati dovoljno djece koja se bave sportom. Mi ćemo pokušati, kroz eventualnu saradnju s opštinama, da napravimo besplatnu Željinu školu košarke. To je, naravno, duži proces za koji treba strpljenja, ali ujedno i jedini ispravan pravac. Samo tako naši klubovi mogu opstati u surovoj konkurenciji, proizvodnjom vlastitih igrača, a ne dovođenjem nekih polovnih košarkaša koji budu tu dva-tri mjeseca, uzmu pare i jednostavno odu, a da ne ostave dublji trag. Ja sam sa 16 godina igrala u prvoj postavi Jedinstva, a danas je to nezamislivo u našim klubovima”, ističe proslavljena košarkašica.

Osim što je radila u ženskoj seniorskoj i U-20 reprezentaciji, obavljala je savjetničke funkcije u turskim velikanima Fenerbahceu i Galatasarayu. Povlačeći paralelu s bh. košarkom, naglasila je nekoliko osnovnih razlika.

“Što se tiče samog talenta, tu nema dileme, naša djeca su puno talentovanija. Ali, nemaju ni blizu uslove kao što ih imaju klubovi u Turskoj. Kao prvo, tamo djeca u omladinskim kategorijama ništa ne plaćaju, treniranje i bavljenje sportom je besplatno i čak poželjno u turskom društvu. Također, klubovi u Turskoj ostvaruju veliku saradnju sa školama. Namjeravam sličan princip primijeniti u Željezničaru, jer vjerujem da u našim školama ima talentovane djece koja jednostavno nisu dobila priliku pokazati šta mogu. Uz saglasnost sa rukovodstvom kluba i opštinskim načelnicima, namjeravam obići neke škole i uspostaviti saradnju”, zaključuje Omerović.

kkzeljeznicarmerhunisa omerovic
KOMENTARI

KOMENTARI