Sport Centar

Održana premijera filma “Zubandan”: Puno više od puke priče o nogometu

U sarajevskom Cinema Cityju u utorak navečer je održana premijera dokumentarnog filma Zubandan, autora Armina Čolakovića, u produkciji Al Jazeere Balkans.

Održana premijera filma “Zubandan”: Puno više od puke priče o nogometu

U sarajevskom Cinema Cityju u utorak navečer je održana premijera dokumentarnog filma “Zubandan”, autora Armina Čolakovića, u produkciji Al Jazeere Balkans.

Petog juna 1998. godine na Olimpijskom stadionu Koševo odigrano je finale prvog play-offa za nogometnog prvaka Bosne i Hercegovine.

Bio je to derbi gradskih rivala Željezničara i Sarajeva.

Priča je nastala iz velike ljubavi navijača Armina Čolakovića, koji je te večeri, prije tačno 20 godina, kao 12-godišnji junior, slavio pobjedu svog kluba – Željezničara. Autor kaže da je 5. juni njegov drugi rođendan.

Glavni junak je igrač Željezničara Hadis Zubanović, čiji je gol u finišu utakmice donio pobjedu na vječitom derbiju.

Lokalna priča o vječitom derbiju zapravo je prepoznatljiva, globalna tema, koja nosi univerzalnu poruku s kojom će suosjećati svaki navijač, koji srcem navija za svoj klub, kazao je Sead Kreševljaković, producent na Al Jazeeri Balkans.

Hadis Zubanović kazao je da osjeća jednaku tremu i uzbuđenje kao i te večeri prije 20 godina, u trenutku kada je njegov gol donio pobjedu Željezničaru.

Želio bi, kaže, da pozitivna poruka koju film nosi dopre do svih.

Jer, Zubandan je puno više od puke priče o nogometu.

Ona govori o sarajevskim nogometašima koji nisu izgubili volju za ozbiljnim bavljenjem sportom ni u najtežim ratnim vremenima, priča o volji pojedinca, koji, uprkos svim problemima, sluša instinkt i snagom volje ostvaruje svoje dječije snove o sportskom uspjehu.

Uz glavnog junaka, Hadisa Zubanovića, i filmsku ekipu, premijeri su prisustvovali zaljubljenici nogometa, vatreni navijači Željezničara, Midhat Džeko, otac bh. reprezentativca i igrača Rome Edina Džeke, Amar Osim, Damir Džumhur i mnogi drugi iz svijeta bh. sporta.

al jazeera balkanshadis zubanoviczubandan
KOMENTARI

KOMENTARI