Sport Centar

Odrekao se porijekla, ali ne i najveće ljubavi: Popravni ispit za Ryana Giggsa

Veliki šampion, rođeni pobjednik i sinonim za lojalnost. Mnogo je epiteta koji se vezuju za veličinu Ryana Giggsa, ali ne i nastup na završnicama velikih takmičenja sa svojim Velsom.

Odrekao se porijekla, ali ne i najveće ljubavi: Popravni ispit za Ryana Giggsa

Veliki šampion, rođeni pobjednik i sinonim za lojalnost. Mnogo je epiteta koji se vezuju za veličinu Ryana Giggsa, ali ne i nastup na završnicama velikih takmičenja sa svojim Velsom.

Englez u tijelu Velšanina odrekao se svog prezimena i porijekla, ali ne i Manchestera čija će ikona zauvijek biti. Tu je počeo, završio svoju karijeru, ali i donio vrlo važnu odluku koja bi mogla postati puno važnija u godinama koje su pred nama. Odlučio je da će zauvijek ostati u fudbalu, što kroz suvlasničku poziciju u niželigašu Salfordu, što kroz ulogu menadžera sa ne baš modernim pristupom.

Doduše, o njegovoj trenerskoj karijeri još uvijek ne možemo mnogo toga reći jer nije relevantno odrednice uzimati iz onih nekoliko utakmica na klupi Uniteda. Tu je ‘samo’ počeo, a prvi kompleksan zadatak čeka ga na klupi reprezentacije kojoj je mnogo dao, ali nikad nije dobio riječi zahvale, nešto poput Brace Salihamidžića u dresu reprezentacije BiH.

A, sam Ryan je najmanje kriv što sa Zmajevima, onim otočkim, nije nastupio na velikim takmičenjima. Da je, kojim slučajem, odabrao Gordi Albion, a imao je priliku, napravio bi i veću reprezentativnu karijeru čime bi proširio rubriku uspjeha za bar još koji redak. Ipak, to nije učinio, ali će baš zbog takvog svog karaktera dobiti priliku za popravni.

Vels, ovaj sadašnji kakvog je zatekao, potpuno je drugačija priča od onog kakvog je ostavio 2010. godine. Sadašnji Vels je potentan tim sa iskustvom igranja na velikom takmičenju, što bi moglo značiti da će Giggs u predstojećem periodu konačno napraviti rezultat i sa reprezentacijom, te tako odgovoriti zlim jezicima u svojoj zemlji.

Očekuje ga vrlo težak zadatak. Vels, kao reprezentacija, pravi je spoj nekolicine zvijezda, koje ne igraju trenutno na visokom nivou, i relativno kvalitetnih igrača stare, otočke škole fudbala koji mogu odgovoriti zadatku. Chris Coleman je na poziciji koju Giggs naslijeđuje ostavio vrlo težak zadatak. Podigao je ljestvicu i apetite navijača, te ostavio u potencijalnom problemu bilo koga ko dođe kao naslijednik.

Ukoliko bude tvrdoglav kao što je bio tokom privatnog života i fudbalske karijere, Giggs bi mogao unijeti nešto sasvim novo u reprezentaciju, a to bi bio i dobar pedigre za godine koje su pred nama. Jasno je da će sa Zmajevima raditi jedan ili dva kvalifikaciona ciklusa, a onda ga svi vide na njegovom Old Traffordu. Tada već kao stručnjak sa ozbiljnijim internacionalnim iskustvom koji može ostraviti dubok trag sa Đavolima. A do tad, možda i Salford zaigra u kojem rangu više. Zasad, dobro im ide…

manchester unitedryan giggssalfordvels
KOMENTARI

KOMENTARI