Sport Centar

Nije poznato kada će početi košarkaško prvenstvo BiH: Ne zna se ni ko je 12. učesnik

Košarkaško prvenstvo BiH iduće sezone trebalo bi da broji 12 ekipa, ali još nije jasno kada će početi takmičenje i da li će biti prijavljeno 12 timova za nastup u eliti.

Nije poznato kada će početi košarkaško prvenstvo BiH: Ne zna se ni ko je 12. učesnik

Kao orijentacioni datum navodi se 14. ili 21. oktobar što će najviše zavisiti od broja ekipa koje se prijave za nastup.

“Teško je bilo šta reći u ovom trenutku jer čekamo sastanak Upravnog odbora koji će biti održan do sredine ovog mjeseca. Na njemu ćemo utvrditi tačan broj ekipa i izabrati komesara takmičenja koji će potom predložiti kalendar takmičenja. Planirano je da Liga BiH broji 12 klubova, ali ćemo vidjeti koliko njih će moći da osigura finansije dok se nadamo da će igrati svi oni koji imaju pravo nastupa. Za sada niko nije zvanično odustao niti ima nekih nagovještaja za to”, izjavio je za Glas Srpske član Upravnog odbora KS BiH Goran Cvikić.

Sigurno je da će klubovi koji igraju u Drugoj ABA ligi morati da se takmiče i u domaćem prvenstvu, a to su Bosna Royal, Zrinjski dok Mladost, Sloboda i Široki imaju šansu da kroz kvalifikacije izbore nastup u drugom po kvalitetu regionalnom takmičenju.

“Bosna Royal je tražila od KSBiH da ne nastupi u prvom dijelu takmičenja, ali smo to odbili jer su nastupi u Drugoj ABA ligi i FIBA takmičenjima na dobrovoljnoj bazi”, kazao je Cvikić.

U Ligi BiH iduće jeseni trebalo bi da nastupe Mladost (Mrkonjić Grad), Građanski, Radnik (Bijeljina), Bosna Royal, Spars (Sarajevo), Zrinjski (Mostar), Široki (Široki Brijeg), Sloboda (Tuzla), Kakanj, Bošnjak (Vogošća) i Brotnjo (Čitluk) dok nije poznato ime 12. kluba.

Iako je bilo planirano da Skupština KS BiH bude održana u aprilu ona je prolongirana, a novi datum još nije određen. Konačnu odluku o terminu skupštine donijeće Upravni odbor na idućoj sjednici, a i ona bi trebalo da bude održana u oktobru. Između mnogobrojnih pitanja, Skupština će na prijedlog UO izabrati novog generalnog sekretara pošto sadašnji Dubravko Barbarić radi u tehničkom mandatu jer je podnio ostavku pred sam kraj prošle godine.

hkkzrinjskikkbosnaroyalkosarkasko prvenstvo bihokksloboda
KOMENTARI

KOMENTARI