Sport Centar

Navijači Belgije posjetili Memorijalni centar u Potočarima

Reprezentacija BiH sutra će protiv Belgije na stadionu Grbavica s početkom u 18 sati odigrati kvalifikacionu utakmicu za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, a navijači Belgije već su počeli pristizati u našu zemlju.

Navijači Belgije posjetili Memorijalni centar u Potočarima

Jedna grupa navijača koja je danas stigla u Bosnu i Hercegovinu odlučila je posjetiti Memorijalni centar u Potočarima.

Kako je kazao Azir Muminović, kustos muzeja u Memorijalnom centru, navijači su na belgijskim televizijama gledali o genocidu koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine, te su odlučili posjetiti Potočare, piše Bportal.

Prema njegovim riječima, tokom obilaska Memorijalnog centra zanimali su ih detalji najvećeg svjetskog zločina poslije Drugog svjetskog rata, genocida u Srebrenici.

Genocid u Srebrenici događao se između 13. i 19. jula 1995. godine, u kojemu je ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i žena s područja enklave Srebrenice a ubili su ih vojnici Vojske Republike Srpske i specijalne srpske vojne jedinice Škorpioni.

Srebreničku enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a zauzele su je srpske snage 11. jula 1995. godine.

Odlukom Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch od 25. oktobra 2000. godine, trajno je određena zemljišna lokacija u Potočarima, opština Srebrenica, za mezarje i spomen obilježje onima koji su stradali u julu 1995. godine u genocidu.

belgijapotocari
KOMENTARI

KOMENTARI

Prvi
Gost

Azir Osmanovic, ne Muminovic.

respekt
Gost

nadam se da nece biti papaka koji ce zvizdati za vrijeme himne Belgije, respekt.

Hercegovac
Gost

Ovo su pravi ljudi ,koji razumiju stvarno stanje na Balkanu.Veliko hvala

wpDiscuz