Sport Centar

Iz Udruženja rukometnih premijerligaša poručili: U Savezu ne znaju propise za prijavu igrača

Trenutno u bh. rukometu vlada veoma napeto stanje na relaciji Rukometni savez BiH - Udruženje rukometnih premijerligaša BiH.

Iz Udruženja rukometnih premijerligaša poručili: U Savezu ne znaju propise za prijavu igrača

Trenutno u bh. rukometu vlada veoma napeto stanje na relaciji Rukometni savez BiH – Udruženje rukometnih premijerligaša BiH.

Naime, nakon nekoliko prepucavanja na relaciji ova dva ”subjekta” danas je stiglo novo saopštenje, ovaj put iz Udruženja rukometnih premijerligaša BiH, gdje su iznijeli nekoliko zaista teških optužbi na račun Saveza.

Ispod pročitajte saoštenje Udruženja u cijelosti:

”Iako nam nije bio cilj da ulazimo u prepucavanja saopštenjima sa čelnicima Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, očito da oni vole miješati kruške i jabuke, pa tako i kršiti propise, što su u svom odgovoru pripisali nama.

Moramo upoznati čelnike RSBiH da mi iz klubova vrlo dobro poznajemo propise, a klubovi su rijetko u situaciji da prekrše propise, jer im slijedi sankcija. Oni donose odluke mimo propisa i Statuta od samog početka.

Prvo, želimo da napomemo da smo uredno obavijestili čelnike RSBiH o svom dolasku na sastanak i da kad već pominju da smo Udruženje u osnivanju, bilo bi dobro da se sjete da oni imaju novi savez i da su i oni u osnivanju.

Želimo čelnike saveza ispraviti u jednoj stvari da je jedina svijetla tačka reprezentacija. Ne, gospodo jedina svijetla tačka su igrači i stručni štab, a sve oko reprezentacije nam nanosi štetu svakodnevno. Najbolji primjer je posljednja utakmica organizovana u Tuzli, gdje ne znate propise kako se prijavljuju igrači za utakmice.

Očekivali smo i da će se čelnici RSBiH oglasiti javno o prodaji viška karata u Tuzli, no oni su očito nastavili da vode neke politike za koje smo mislili da su davno gotove. Nismo mi neinteligentni da ne znamo da ligu organizuje Savez, ali vođenje lige u skladu sa Statutom može se povjeriti klubovima i komesaru. Ne vidimo tu ništa što nije statutarno. Hoćemo da platimo nadoknadu komesaru što radi svoj posao, a ne da volontira.

Ne “žuljaju” nas pare u džepovima, kako tvrde čelnici RSBiH, nego želimo da taj novac usmjerimo nekome ko zna da radi svoj posao i ko će cijeniti to što radi, a ne da sebi dozvoli da padne pod utjecaj prijateljskih veza ili raznoraznih ubjeđivanja. Želimo istaći da nismo mi komentarisali ID broj, nego potpredsjednik Saveza i gospodin Zdravko Miličević je rekao da je siguran da se ID broj neće dobiti, nismo mi to tek tako izmislili.

Generalni sekretar je u svom izvještaju napisao da je zbog nedobijanja ID broja upitno odigravanje lige i da to nije pisalo u njihovim materijalima mi to ne bismo potencirali. Molimo čelnike RSBiH da ne spominju kontiunitet rada saveza sa IHF-om i EHF-om i da ne otvaraju tu temu u ovom momentu, jer istina ne odgovara njima i ne ide im naruku.

Mi nećemo biti ti koji će na istini insitirati danas, ali hoćemo sutra, a znaju i oni iz kojeg razloga. Oni koji pominju da de jure nije postojao savez i oni koji pominju da su svijetla tačka posljednjih nekoliko godina, želimo ih upitati jesu li ti dugodišnji i “zaslužni” radnici učestvovali u pravljenju duga krovne kuće bh. rukometa!?

Čelnici RSBiH za ovih osam mjeseci nisu napravili dug, ali skrivaju one koji jesu – de jure i de facto. Ako neko kaže da je svijetla tačka bh. rukometa, a ne priznaje savez prije 10. juna 2017, to im je boomerang, koji ih može skupo koštati.

Pametnije bi im bilo da sarađuju s nama, a ne da nam odgovaraju na saopštenja, koja smo pisali pomirljivom tonu”

 

rukometni savez bihudruzenje rukometnih premijerligasa
KOMENTARI

KOMENTARI