Sport Centar

Nakon fijaska s Wilbekinom: KSBiH odustao od novog stranca, fokusirani na Nurkića

Košarkaška reprezentacija BiH odigrat će krajem naredne sedmice ključne utakmice u prvoj rundi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Nakon fijaska s Wilbekinom: KSBiH odustao od novog stranca, fokusirani na Nurkića

Košarkaška reprezentacija BiH odigrat će krajem naredne sedmice ključne utakmice u prvoj rundi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Zmajevi će u petak, 23. februara, ugostiti Belgiju u Skenderiji, u sklopu 3. kola kvalifikacija, a dva dana kasnije igrati protiv Rusije u Permu.

Dobru vijest svakako predstavlja informacija da je riješeno pitanje finansiranja puta u Rusiju, FIBA je pristala snositi dio troškova čarter leta kojim bi Zmajevi trebali otići na istok Evrope.

Selektor Duško Vujošević na predstojećem okupljanju računat će na sljedećih 16 igrača: Amar Gegić (Bayern), Nemanja Gordić (Budućnost), Sani Čampara (MoraBanc Andorra), Adi Zahiragić (Kakanj), Džanan Musa (Cedevita), Edin Atić (AEK), Almir Hasandić (Sloboda), Adin Vrabac (Hamburg Towers), Aleksandar Lazić (Mega Bemax), Milan Milošević (Promitheas Patra), Nedim Buza (Oostende), Elmedin Kikanović (Monaco), Markus Lončar (Široki), Miralem Halilović (Orleans), Andrija Stipanović (Cedevita) i Emir Sulejmanović (Montekit Fuenlabrada).

Na prvobitnom spisku bio je i Amerikanac Scottie Wilbekin, koji je trebao dobiti bh. državljanstvo kako bi nastupao za Zmajeve u ovim kvalifikacijama. Međutim, kao što je odranije poznato, Wilbekin je samo zavlačio ljude iz Košarkaškog saveza BiH dok je, s druge strane, pregovorao s turskim selektorom Ufukom Saricom. On je pokrenuo sada proceduru za dobijanje turskog pasoša tako da ne treba predstavljati iznenađenje ako uskoro zaigra za Saricinu ekipu.

Navodno je selektor Sarica ponudio tursko državljanstvo još dvojici košarkaša, Amerikancu Earlu Clarku i Kosovaru Erxhanu Osmaniju, ali je zasad tek s Wilbekinom postigao konkretan dogovor.

Što se tiče BiH, kako saznajemo, upražnjeno mjesto naturalizovanog stranca (svaka reprezentacija ima pravo na samo jednog) u ekipi Duška Vujoševića ostat će upravo to – upražnjeno. I to vjerovatno do kraja prve runde kvalifikacija. Dakle, uključujući i dvije završne utakmice grupe E (protiv Francuske i Belgije) u junu i julu.

Razočarani raspletom priče sa Wilbekinom, rukovodstvo KSBiH u bližoj budućnosti nema namjeru pregovarati sa bilo kojim drugim strancem koji bi bio zainteresovan igrati za našu reprezentaciju.

Trenutno su u Savezu fokusirani na nadolazeće pregovore sa Jusufom Nurkićem. Ranije je bilo planirano da neko iz KSBiH ili reprezentacije tokom januara otputuje za SAD i porazgovara sa centrom Portlanda o temi njegovog eventualnog povratka u nacionalni tim, ali to je ipak odgođeno za period nakon februarskih utakmica sa Belgijom i Rusijom. Tačan termin sastanka, dakle, nije poznat, izvjesno je tek da će razgovori biti obavljeni prije junskog “prozora” u kvalifikacijama.

dusko vujosevicjusuf nurkickosarkaska reprezentacija bihscottie wilbekin
KOMENTARI

KOMENTARI