Sport Centar

Na ovogodišnjim «Sportskim igrama Oaze» učestvuje preko 500 osoba sa intelektualnim teškoćama

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo ''Oaza'' i ove godine će organizovati osme po redu „Sportske igre Oaze 2018“.

Na ovogodišnjim «Sportskim igrama Oaze» učestvuje preko 500 osoba sa intelektualnim teškoćama

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo ”Oaza” i ove godine će organizovati osme po redu „Sportske igre Oaze 2018“.

Takmičenja će se održati u periodu od 3. do 6. oktobra u Sarajevu, i to na Olimpijskom bazenu Otoka Sarajevo, u dvorani „Ramiz Salčin“ – Mojmilo, u dvorani Mercator Dobrinja,Centru za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“, zatim u sportskom klubu Vistafon – Otoka, te u kuglani hotela Radon plaza.

Takmičari će se boriti za odličja u osam sportskih disciplina: nogomet, košarka, plivanje, atletika, stoni tenis, boćanje, kuglanje i MATP – program za osobe sa višestrukim smetnjama. Na ovogodišnjim Sportskim igrama Oaze očekujemo preko 500 takmičara iz BiH i inostranstva, a posebno najavljujemo ekipu iz SAD-a pod nazivom „The independence Inc. Project“.

Cilj ovog takmičenja je promocija mogućnosti i sposobnosti osoba sa intelektualnim teškoćama kroz sport.

Udruženje “OAZA” nastoji prvenstveno promijeniti svijest ljudi, kako bi se stvorio ravnopravan status osoba sa intelektualnim teškoćama u društvu, odnosno zadovoljavanje prava navedenih u UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, koju je Bosna i Hercegovina potpisala i ratifikovala 2009. godine po kojoj osobe sa invaliditetom imaju pravo na sport i rekreaciju.

Pres konferencija će se održati u konferencijskoj sali Olimpijskog bazena Otoka 3. oktobra 2018. godine u 11,00 sati. Medijima će biti na raspolaganju direktor Udruženja OAZA Armin Smajlović, direktorica Specijalne Olimpijade Bosne i Hercegovine Kada Delić, i ambasador SPORTSKIH IGARA OAZE i najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka.

Svečano otvaranje SPORTSKIH IGARA OAZE 2018 održat će se isti dan (3. oktobra) u 18,00 sati u dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, a početak igara rezanjem vrpce označit će ministrica za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica KS, Amela Dautbegović.
Glavni sponzori Sportskih igara Oaze su nevladina organizacija MyRight Švedska, SIDA – Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju, te FIFH Malmo koji je dugogodišnji partner SIO-a iz Švedske.

Sponzori ovogodišnjih sportskih igara su također i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Općina Novi Grad Sarajevo, Lutrija BIH, Lokom, New event, Balon dekor, Olimpijski bazen, MUP KS, Hitna pomoć, Securitas, AS GROUP, voda Oaza, te agencija Media Content Management (MCM) koja pruža usluge PR-a, medijski pokrovitelji su Radio M i TVSA.

Raspored takmičenja i sve dodatne informacije potražite na web stranici http://udruzenjeoaza.ba/bs/

sportske igre oaza
KOMENTARI

KOMENTARI