Sport Centar

Na današnji dan prije 38 godina: Bosna u Grenoblu postala prvak Evrope

Na današnji dan, prije tačno 38 godina, ime KK Bosna i tadašnje Jugoslavije po prvi put je upisano na košarkaškoj mapi Evrope. Studenti su 5. aprila te davne 1979. godine, u Grenoblu osvojili titulu prvaka Evrope, savladavši u finalu italijanski Emerson Vareze sa 96:93.

Na današnji dan prije 38 godina: Bosna u Grenoblu postala prvak Evrope

Pred više od 10.000 gledalaca, ekipa predvođena Bogdanom Bošom Tanjevićem, pisala je toga dana historiju košarke na našim prostorima. Delibašić, Varajić, Hadžić i drugovi donijeli su prvi klupski trofej ne samo u Bosnu i Hercegovinu, već u tadašnju Jugoslaviju.

Stari poznavaoci košarke još uvijek pamte fantastičnu partiju Žarka Varajića koji je u finalu ubacio 45 poena, dok je legenda bh. košarkše, pokojni Mirza Delibašić, u tom historijskom finalu upisao 30 poena.

Ne treba zaboraviti ni druge igrače te šampionske generacije, koji su, svaki na svoj način, dali svoj doprinos u osvajanju titule Kupa evropskih šampiona. Mirza Delibašić, Žarko Varajić, Boro Vučević, Predrag Beneček, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Ante Đogić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić, Dragan Zrno, Dino Bilalović, Svetislav Pešić i veliki Boša Tanjević – imena su koja će zlatnim slovima ostati upisana u istoriji jugoslovenske i bh. košarke.

Nakon 38 godina, nije na odmet podsjetiti se kako su se Studenti, tog davnog aprila, okitili titulom evropskog prvaka.
(bakset.ba)

kk bosna
KOMENTARI

KOMENTARI