Sport Centar

Na današnji dan: Odigrana utakmica između Sarajeva i UNPROFOR-a (VIDEO)

Prije 24 godine, na današnji dan, odigrana je utakmica između Sarajeva i ekipe UNPROFOR-a.

Na današnji dan: Odigrana utakmica između Sarajeva i UNPROFOR-a (VIDEO)

Prije 24 godine, na današnji dan, odigrana je utakmica između Sarajeva i ekipe UNPROFOR-a.

Tada, 20. marta 1994. godine, na terenu Koševa, Sarajevo je bilo pojačano i sa četiri igrača Željezničara, a u ovom susretu su slavili 4:0.

Prvi put nakon početka rata nogometaši sa Koševa imali su priliku igrati na pravom terenu, a do tada su trenirali u dvoranama, piše Avaz.ba.

U prvom poluvremenu nastup za Sarajevo su ostvarili Hasanović, Džemidžić, Hodžić (Adžem), Vukas, Babajić, Dalipagić, Krasni, Gogalić, Čenan, Kovačević, Uščuplić, a u nastavku su igrali i Tucaković, Zukić, Milavica, Burek, Durak, Šopović, Drakovac, Pita, Dodik i Janjetović.

Treneri su bili Sead Jesenković i Nedeljko Gojković.

Svijevremeno se Jesenković prisjetio te utakmice i priprema za istu, kazavši da je nemjerljiv značaj te utakmice za bordo klub, grad i državu.

“U našem gradu bilo je dosta mladih igrača s kojima smo radili u to vrijeme na pet, šest mjesta u gradu, kako ne bi prekidali njihov trenažni proces. U to vrijeme, bilo je veliko iznenađenje da se odigra jedna utakmica na Koševu, ali, zahvaljujući ljudima koji su vodili klub tada, te gradskim strukturama i generalu Roseu, odigrala se utakmica. Bilo je stvarno nevjerovatno”, rekao je Jesenković dodavši:

“Igrala su djeca našeg grada i kluba, koja su kasnije, kada je počelo prvenstvo države Bosne i Hercegovine,  činila kostur ekipe Sarajeva. Mnogi treneri su učestvovali u toj organizaciji, a moj pomoćnik bio je preminuli Nedeljko Gojković. Tribine stadiona Koševo su bile dosta ispunjene i obezbjeđenje je bilo jako veliko, te nije bio niti najmanji problem. Taj događaj od nemjerljivog je značaja za naš Klub, grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Poruka, koja je tada otišla sa Koševa, ima ogroman značaj i te utakmice se moramo sjećati”, kazao je Jesenković, osvrnuvši se potom i na pripreme kluba za utakmicu protiv UNPROFOR-a.

“Trenirali smo nekoliko dana pred utakmicu na Koševu i moram reći, nekoliko puta se znalo desiti da se u trenutku našeg treninga zapuca, pa smo morali otići s terena u prostorije stadiona.”

Na utakmici protiv UNPROFORA, u kojoj je bordo klub slavio rezultatom 4:0, igrači Sarajeva su tako nakon 29. marta 1992. odigrali prvu utakmicu na svom stadionu, a zalaganje, borbenost i želja koju su prikazali na toj utakmici, ostat će zauvijek upamćena.

fksarajevounrpofor
KOMENTARI

KOMENTARI

Pozdrav iz Teherana :-D
Gost

Bio na utakmici, tada smo mislili da su rat i opsada Sarajeva zavrseni… nazalost potrajala je tortura brdjana jos godinu dana. Volim te Sarajevo!

wpDiscuz